Reuzenteek rukt op naar Nederlandse grens

Vlak bij de Nederlandse grens zijn in Duitsland de afgelopen dagen zeker zes hyalomma-teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen, meldt RTL Nieuws.

Reuzenteek+rukt+op+naar+Nederlandse+grens
© Zati Vatansever, Kafkas University

De teken kunnen mensen volgen en ruiken van tientallen meters afstand. De Universiteit van Hohenheim vond zo'n teek op een paard in Nedersaksen, bericht de Duitse omroep WRD. De vijf anderen werden aangetroffen op een paardenboerderij in het Duitse Geldern, zo'n half uur rijden van Venlo.


Het is niet de eerste keer dat de teken in Duitsland werden gevonden. De eerste meldingen stammen al uit 2017. Trekvogels nemen de teken, die oorspronkelijk uit Afrika en Azië komen, mee, geven onderzoekers aan. De teken hebben zich al gevestigd in in veel Zuid-Europese landen.

Zorgen

Experts maken zich nu zorgen, omdat het erop lijkt dat de gevonden teken de winter in Duitsland hebben overleefd. 'Die ontwikkelingen daar laten zien dat het niet onwaarschijnlijk is dat we deze teek hier ook krijgen', legt bioloog Arnold van Vlie van Wageningen UR aan RTL Nieuws uit.

'Trekvogels zoals de tapuit, grasmus, rietzanger en gekraagde roodstaart, die ook in Nederland voorkomen, blijken de teek in Engeland bij zich gedragen te hebben. De stijgende temperaturen door klimaatverandering kunnen mogelijk doorwerken.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer