Studieclub+richt+blik+ook+buiten+eigen+polders
Nieuws
© Georges Hoeberechts

Studieclub richt blik ook buiten eigen polders

Hoe werkt kringlooplandbouw in de praktijk? Dat was een van de centrale vragen tijdens de excursie deze week voor twee studiegroepen in DAW-project 'Bewust Boeren Gouwe Wiericke'.

Het werkbezoek trapte af bij veenweideboer Bartlo Hoogendijk in Driebruggen, een van studieclubleden. Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies doorliep met deelnemers ter plekke op het bedrijf een erfscan.

Dat bood praktische inzichten in maatregelen om te voorkomen dat onbedoeld mineralen in het oppervlaktewater terechtkomen. Ook de pilot 'Bedrijfseigen Stikstofnormen' kwam aan bod, waaraan Hoogendijk zelf deelneemt.

Ruige mest

Om ook de blik buiten de eigen poldergrenzen te richten en met eigen ogen andere innovaties te bekijken, volgde een bezoek aan biologisch melkveehouder Freek van Leeuwen in Leidschendam. Als groot voorstander van het gebruik van ruige mest liet hij aan de deelnemers zien hoe hij die samenstelt.

Vooral de speciale stalvloer leverde veel vragen op. 'Die is van een speciaal poreus materiaal, waardoor de mest en de urine van elkaar worden gescheiden', vertelt Van Leeuwen. Met een mengmachine voegt de melkveehouder vervolgens stro toe aan de dikkere mest. 'Zo maken we een hoogwaardig product, waarmee we de bodemvruchtbaarheid en het bodemleven kunnen verbeteren. Dat stelt ons in staat om meer en beter ruwvoer van de percelen te halen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer