Extreem+actief+bodemleven+stuwt+mineralisatie
Nieuws
© ZLTO

Extreem actief bodemleven stuwt mineralisatie

Door de combinatie van warmte en water komt deze dagen een enorme hoeveelheid plantbeschikbare stikstof (N-min) en zwavel (S-min) in de bodem.

Het bodemleven wordt extreem actief met veel mineralisatie tot gevolg, meldt Eurofins Agro op basis van monitoringspercelen. Daar wordt in een korte periode een enorme stijging gezien in de beschikbaarheid van stikstof, zwavel en – in mindere mate – van fosfaat.

Zo lagen de gemiddelde stikstofcijfers in de droge periode rond de 70 kilo stikstof per hectare. Na de neerslag worden extremen van meer dan 300 kilo stikstof per hectare gevonden. Gemiddeld komt dit nu uit op 185 kilo stikstof per hectare. Die sterke stijging kan zich binnen enkele dagen voltrekken.

Groei-impuls

De beschikbaarheid van veel beschikbare stikstof en zwavel lijkt in eerste instantie positief. Het kan een groei-impuls aan het gewas geven. Maar volgens Eurofins Agro is het risico groot dat de verhouding tussen de nutriënten in de bodem wordt verstoord.

Naast stikstof en zwavel moeten onder andere kalium, magnesium, zink en mangaan door de plant worden opgenomen. Wanneer deze essentiële nutriënten de beschikbaarheid van stikstof en zwavel niet kunnen bijbenen, wordt de gewasgroei verstoord.

Negatieve effecten

Het negatieve effect daarvan wordt in allerlei vormen zichtbaar: van meer risico op legering, makkelijker vatbaar voor ziektes, mindere bewaarkwaliteit voor uien, aardappelen en fruit tot en met een duidelijk hoger ureumgetal bij veehouderijbedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer