Fokken+van+alpaca%27s+vergt+kennis
Nieuws
© René Eijsink

Fokken van alpaca's vergt kennis

De alpaca is op het platteland steeds vaker te zien bij zowel hobbyboeren als veehouders die een publiekstrekker zoeken voor het weiland naast de boerderij. Maar om deze dieren uit de Andes te kunnen houden, is basiskennis erg belangrijk.

Margreet Joling houdt samen met haar man Gert al sinds 2005 alpaca's in het Groningse Meeden. Zij waren één van de eerste fokkers in Nederland. 'In die jaren kon je in Nederland geen informatie krijgen of ervaringen delen met andere fokkers. Dus zijn wij naar Engeland en Duitsland geweest om kennis op te doen. Tegenwoordig geven wij zelf via workshops en rondleidingen onze kennis door aan iedereen die alpaca's wil houden.'

Het grootste misverstand is volgens de Joling's dat veel mensen het houden en fokken van alpaca's vergelijken met schapen. Maar qua gedrag, wormbesmetting en bevalling zijn er duidelijke verschillen. Magreet Joling geeft daarom graag een aantal basistips voor het houden van alpaca's. 'Zorg voor voldoende ruimte en een beweidingsplan. Houdt merries en hengsten gescheiden. Een merrie kan het hele jaar door bevrucht worden. En dat weet een hengst natuurlijk ook. Dus zo voorkom je een hoop gedoe.'

Yoga en high tea

De alpaca is bezig met een ongekende opmars in Nederland. Mensen kunnen bij de diverse alpacaboerderijen niet alleen wandelen met de dieren, maar ook tussen de alpaca's trouwen, yogalessen volgen of een high tea doen. Allemaal activiteiten, waarvoor je niet bij Margreet Joling moet zijn.

'Ik snap de directe link tussen bijvoorbeeld yoga en alpaca niet. Ja, het zijn rustige dieren en nieuwsgierig. En vrij gemakkelijk in de omgang. Maar ik moet toch wekelijks mensen teleurstellen die graag een stuk willen wandelen met onze dieren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer