Foodblogger brengt menukaart van boerenland

Zin in pittige paprikasoep met wortel, rigatoni met gegrilde groente, homemade kipnuggets of Birmaanse kippensoep? Of vraagt u zich af wat u weer eens zult koken? De website van Astrid Petit-Offermans uit Voerendaal brengt uitkomst. Deze foodblogger brengt u op de heerlijkste kookideeën.

Foodblogger+brengt+menukaart+van+boerenland
© Loraine Bodewes

Petit put voor de meest vindingrijke combinaties van alles wat de agrarische sector te bieden heeft mede uit de producten die het akkerbouwbedrijf van haar man Julian rond de monumentale Hoeve Cortenbach in het Zuid-Limburgse Voerendaal oplevert. Zoals aardappelen, uien, suikerbieten, granen, waaronder ook brouwgerst voor de Gulpener Bierbrouwerij in buurgemeente Gulpen, en löss-asperges.

Op Google Analytics kan ik zien welke gerechten het populairst zijn

Astrid Petit-Offermans, foodblogger uit Voerendaal

Enkele jaren geleden kochten Petit en haar man de hoeve, die naast het eeuwenoude Kasteel Cortenbach ligt. Voor de verbouwing van de hoeve stonden in waar nu de woonkamer en keuken zijn gevestigd, nog rosékalveren. Deze overwinteren tegenwoordig in een andere stal. In haar gigantische keuken bedenkt, maakt en proeft Petit haar recepten. Erboven, tussen de eeuwenoude balken, heeft ze het kantoor van haar grafisch bedrijf voor food design.

Wat is uw voorgeschiedenis?

'Ik was grafisch vormgever. Eerst bij reclamebureau DOOR Communicatie en vorm in Kerkrade. Maar toen ik in 2014 na vijftien jaar die leuke baan door de economische crisis kwijtraakte, ben ik als zelfstandig grafisch ondernemer in food design doorgegaan.

'Ik kreeg al snel een paar vaste klanten, zoals keurslagerij Keulen in Hulsberg en Asian Food Lovers van Heuschen & Schrouff Foods Group in Landgraaf.

'Daarnaast maakte ik tijd voor de hobby die ik al eerder had ontdekt: het plaatsen van foto's op Facebook van gerechten die ik zelf bedacht en klaarmaakte. Ik had er van begin af aan veel succes mee en kreeg enthousiaste reacties en vragen om recepten. De hobby nam serieuze vormen aan en na de aankoop van een goede camera en een cursus foodstyling startte ik mijn foodblog.'

Dus u hebt min of meer twee banen?

'Er werd tegen me gezegd: je hebt zo veel succes met je foodblog, als je daar nu eens je specialisme van maakt. Ik heb me op het grafisch vormgeven van food design toegelegd en kreeg er al snel veel nieuwe connecties bij in een jaar.

'Het bloggen bleef ik naast mijn designwerk doen. Ik probeer nieuwe recepten uit en zet die op mijn website. Ze vinden veel aftrek.

'De website wordt gemiddeld door veertig- tot vijftigduizend bezoekers per maand bezocht. Zij kunnen daar al mijn recepten vinden. Al is het moeilijk om geheel nieuwe combinaties te bedenken, want in principe is alles ooit al eens bedacht.

'Je merkt dat mensen bewust bezig zijn met eten, zoals met het gebruik van vlees. Daarom bedenk ik ook vegetarische gerechten. Ik presenteer ook seizoensgebonden gerechten met producten die alleen in dat seizoen verkrijgbaar zijn, zoals asperges. Het gebruik van streekproducten vind ik namelijk heel belangrijk.'

Hoe zijn uw werk en de boerderij te combineren?

'Ik ben nu achttien jaar getrouwd met Julian. Als makelaarsdochter had ik echt niets met boeren, toen ik hem leerde kennen. Al heb ik ooit eens een werkstuk gemaakt op school waarin ik aangaf later boerin te willen worden.

'Maar Julian en ik zijn in ons werk naar elkaar toegegroeid. Hij staat met de boerderij aan het begin van de voedselketen en ik borduur daar met mijn eigen bedrijf op voort.'

Had u altijd al interesse in food?

'Als kind at ik nooit veel en lustte ik niet alles. Maar toen ik als tiener bijbaantjes in de horeca kreeg, heb ik alles leren eten en werd mijn interesse voor eten steeds breder.

'Je had vroeger veel minder keus om gevarieerd te kunnen koken. Wie had hier ooit van broccoli gehoord? Ik at als kind niet graag gekookte aardappelen, maar later wel, toen ik leerde dat je ze ook op een andere manier kunt klaarmaken.

'Ik had toen een Indonesische vriendin bij wie ik veel thuis at. Die oosterse gerechten vond ik wel lekker. Naderhand kwam ik ook met de Italiaanse keuken in aanraking en zo ben ik mijn smaak steeds meer gaan uitbreiden.

'Het Midden-Oosten bijvoorbeeld heeft een heerlijke keuken met allerlei soorten kruiden, die goed matchen met onze westerse keuken. Daardoor ben ik ook fusiongerechten gaan maken.

'Zo is een flink archief ontstaan, want alle gerechten blijven op de website staan. Elke week maak ik een speciaal weekmenu met allemaal eigen gerechten. Op Google Analytics kan ik zien welke gerechten het populairst zijn en welk gerecht iemand op een bepaald moment aan het bekijken is.'

Vindt u gezond eten belangrijk?

'Het is belangrijk om mensen dichter bij de boer te brengen, zodat ze weten waar ons eten vandaan komt. Ik ben daar een groot voorstander van.

'Ik had ooit een kinderfeestje en er was een meisje dat nog nooit een appel van de boom had gegeten. Ze wist überhaupt niet dat appels aan bomen groeien. Ongelooflijk en dat in Voerendaal.

'Ik denk dan ook dat als kinderen speciale voedingsleer zouden krijgen, ze beter gaan eten. En gezonder eten zorgt ervoor dat de maatschappij later bespaart op gezondheidszorg.'

Er wordt weleens gezegd: zonder boeren geen eten. Mee eens?

'Boeren lopen in de voedselketen voorop in Nederland. Jammer genoeg komen ze te vaak negatief in het nieuws. Mensen realiseren zich niet dat als er geen boeren zouden zijn, ze weleens niets meer te eten kunnen hebben. In mijn blog neem ik mijn lezers weleens mee in die gedachte.'

Uitbrengen van kooklifestyleboek is haar grote wens
Het is de grote wens van Astrid Petit-Offermans om ooit nog eens een kookboek te schrijven en uit te brengen. Maar in 2016 werd leukemie bij de foodblogger vastgesteld. Desondanks blijft ze zich positief en vol energie inzetten voor haar werk, haar blog en haar gezin met drie opgroeiende kinderen om ze alle drie het beste van zichzelf te geven. 'Voor een goed boek moet je natuurlijk de tijd nemen. Het moet een echt kooklifestyleboek worden, waarin ik ook het boerenleven en de seizoenen wil meenemen. Maar ik moet nog beginnen, ben nog zoekende. De foodtrip die ik in mei ga maken, zal zeker positief aan het boek gaan bijdragen', zegt Petit. 'Ik werk nu, ondanks mijn ziekte, eigenlijk nog meer uren dan toen ik in de horeca werkte of als grafisch vormgever in loondienst was. Als echtpaar met een boerderij heb je geen werkdagen van 9 tot 5, maar van alles dat foodgerelateerd is, krijg ik energie. Maar of ik nog de tijd heb om dat boek te schrijven, zal de tijd leren.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer