Glastuinders+richten+twee+warmteco%C3%B6peraties+op
Nieuws
© Roel Dijkstra

Glastuinders richten twee warmtecoöperaties op

Om de aangesloten glastuinbouwbedrijven in het Oostland te voorzien van duurzame warmte tegen een concurrerende prijs, zijn dinsdag twee warmtecoöperaties opgericht: Centraal Oostland en Noukoop Balijade.

Bijna 55 bedrijven (230 hectare) uit Bergschenhoek en Bleiswijk zijn aangesloten bij warmtecoöperatie Centraal Oostland. Bij Noukoop Balijade gaat het om 25 bedrijven uit Nootdorp en Pijnacker, die gezamenlijk 65 hectare bestrijken.

De unieke situatie in Centraal Oostland is dat er al een warmtenet ligt waarmee warmte wordt geleverd vanuit een gascentrale. Volgens secretaris Johan van Egmond van de coöperatie is hier de belangrijkste opgave om de warmtevoorziening te verduurzamen en concurrerend te houden.

Nieuw aanleggen

De situatie voor Noukoop Balijade is anders. Er is nog geen warmtenet en ook geen CO2-leiding. Met Hydreco, Haagse Aardwarmte Leyweg en gemeente Pijnacker-Nootdorp worden de mogelijkheden voor een gezamenlijk geothermieproject voor de glastuinbouw en de woonwijk Ypenburg en het doortrekken van de OCAP-leiding voor CO2 onderzocht.

'We willen hier een duurzame warmte- en CO2-voorziening, waarmee we onze bedrijven en het gebied een goed toekomstperspectief bieden', zegt secretaris Ton de Koning van de coöperatie NoukoopBalijade.

Koppelen warmteclusters

De nieuw opgerichte warmtecoöperaties in het Oostland hebben contact met en volgen de ontwikkelingen bij vier al bestaande warmtecoöperaties in Oostland en daarbuiten. Onder meer wordt gekeken of er voordelen zijn te behalen bij het koppelen van wartmteclusters. Deze initiatieven worden ondersteund door Warmte Samenwerking Oostland, een initiatief van Glastuinbouw Nederland, gemeente Lansingerland en gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  3° / -3°
  10 %
Meer weer