HBA+begint+proeftuin+snijhortensia+in+Colombia
Nieuws
© Agriom

HBA begint proeftuin snijhortensia in Colombia

Hydrangea Breeders Association (HBA) in De Kwakel opent een proefkas met snijhortensia in Colombia.

In de nieuwe proeftuin heeft HBA vijftig selecties geplant om ze te testen onder lokale teeltomstandigheden. 'De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren. Die willen wij leveren', legt Agriom-directeur Jaap Stelder de stap uit.

De nieuwe HBA-proeftuin op kwekerij Los Aromas in La Union ligt op 2.500 meter hoogte in de regio Medellin. Op deze locatie gaat HBA proeven doen met selecties als Dream, Force en Ice Cube, die zich al bewezen hebben in Kenia. Stelder: 'Daarnaast hebben we nog andere selecties aangeplant waar we minder van weten, maar die zeker potentie hebben.'

Professioneler

Volgens Stelder moet de hortensiateelt in Colombia moderniseren. 'In Colombia wordt traditioneel veel witte snijhortensia geteeld. Ongeveer 1.100 hectare staat geregistreerd, maar in werkelijkheid wordt op 2.000 hectare hortensia geteeld, veelal door kleine telers.' Stelder ziet dat de afzet naar de Verenigde Staten, maar ook naar andere landen, toeneemt waardoor volgens hem de teelt moet professionaliseren en het assortiment moet verbreden. 'De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren.'

HBA is het samenwerkingsverband tussen veredelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel en de Duitse productie- en selectiebedrijven Heuger Gartenbaubetriebe in Glandorf en Kötterheinrich in Lengerich.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  30 %
Meer weer