Betere liquiditeitspositie akkerbouwer

De liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven nam vorig jaar sterk toe. Dat heeft vooral te maken met de verkoop van vrije producten in het vierde kwartaal. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research.

Betere+liquiditeitspositie+akkerbouwer
© Han Reindsen

Bij de liquiditeit is duidelijk een seizoenpatroon zichtbaar. Vanaf de zomer daalt het saldo op de rekening courant. Pas in oktober nemen de bijschrijvingen toe en vanaf november stijgt het saldo weer.

In december 2018 bedroeg het saldo op de lopende rekening van de akkerbouwbedrijven 32.000 euro. Vooral in december steeg het saldo flink door de uitbetaling van toeslagrechten en verkoop van producten. Het saldo is 13.000 euro hoger dan eind 2017.

Lopende rekening

Doordat gemiddeld het saldo op de rekening courant steeg, nam het aandeel bedrijven met meer dan 25.000 euro op de lopende rekening toe ten opzichte van 2017. Eind 2018 behoorde 43 procent tot deze groep, het jaar ervoor was dat 39 procent. Ook het aandeel bedrijven dat meer dan 25.000 euro in het rood stond, nam in 2018 af.

Het hogere saldo op de lopende rekening is mede te danken aan het feit dat er vorig jaar minder is geïnvesteerd. Er is in 2018 meer betaald voor werk voor derden en energie. De toegerekende kosten waren lager. Daarnaast was er nog ruimte voor aflossingen en overschrijvingen naar de spaarrekening.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer