Geboortemelding+kalf+pas+na+aanbrengen+oormerk
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Geboortemelding kalf pas na aanbrengen oormerk

Vanaf 1 april volgend jaar mogen kalveren pas worden aangemeld in het I&R-systeem wanneer nadat ze een oormerk hebben gekregen. LNV-minister Carola Schouten kondigt dat aan als een van de maatregelen om foutieve registraties tegen te gaan.

In een brief aan de Tweede Kamer legt de bewindsvrouw uit dat het eerst aanbrengen van een oormerk de kans op verwisseling van dieren na de registratie verkleint. Daarom wordt het een verplichting voor alle veehouders.

Aanvankelijk wilde ze de maatregel al op 1 januari invoeren maar dat levert in de praktijk problemen op, onder meer met bestaande managementsystemen. De sector krijgt drie maanden extra tijd om zich voor te bereiden op de plicht om te gaan merken voor melden, bijvoorbeeld door aanpassingen te realiseren aan de managementsystemen.

Geen verkorting termijn

Schouten ziet af van een verkorting van de termijn waarbinnen een geboortemelding plaats moet vinden. Nu is dat binnen drie werkdagen. Voorgesteld was om daar drie dagen van te maken, zodat ook de weekenddagen meetellen. Het blijkt dat daar veel bezwaar tegen is in de vleesveehouderij.

Voor het merken van een pasgeboren kalf bij het minder makke vleesvee zijn vaak twee personen nodig. Nu eerst gemerkt moet worden voordat de melding mag plaatsvinden, zou een verkorting van de termijn het nog lastiger maken om tijdig te zorgen dat er voldoende mensen beschikbaar zijn.

Dat kan weer tot gevaarlijke situaties leiden en daarom ziet de minister van de maatregel af. Dat geldt ook voor de melkveehouderij omdat het I&R-systeem geen onderscheid maakt tussen melkveebedrijven en vleesveebedrijven. Mogelijk dat er op termijn wel een verschillende aanpak komt voor melkvee en vleesvee.

Bestuurlijke boetes

In haar brief aan de Kamer meldt Schouten verder dat ze per 1 juli 2019 wil overgaan op het opleggen van bestuurlijke boetes voor overtredingen rond het I&R-systeem. . De plannen daarvoor hebben eerder dit jaar ter inzage gelegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
Meer weer