Vijf vragen over groente- en fruitproject

Het project 'De waarden van groenten en fruit' start volgend jaar. Het moet de voedingswaarde van groente en fruit wetenschappelijk onderbouwen en uiteindelijk de consumptie stimuleren.

Vijf+vragen+over+groente%2D+en+fruitproject
© Thierry Schut

Waarom wordt het project 'De waarden van groente en fruit' georganiseerd?

In zijn algemeenheid is bekend dat het eten van groenten en fruit gezond is. Over de relatie tussen inhoudsstoffen van groente en fruit en gezondheidseffecten is weinig bekend, waardoor het nu niet mogelijk is er gezondheidsclaims aan te koppelen. De initiatiefnemers willen met dit project dat wel mogelijk maken.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Dat zijn Brightlands Campus Greenport Venlo en stichting vers+. Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten onder andere samen bij onderzoek naar gezonde en veilige voeding. Stichting vers+ is een initiatief van Koppert Cress en Best Fresh Group uit 2014. Deze stichting wil inzichtelijk maken welke nutriënten er in groenterassen aanwezig zijn.

Wie zijn bij het onderzoek betrokken?

Dat zijn de HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en Maastricht University. Deelnemende bedrijven en organisaties zijn onder andere Bejo, Blauwe Bessen Platform, Groen Agro Control, Koppert Biological Systems en Koppert Cress. De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen ondersteunt het onderzoek financieel.

Hoe willen de partijen de gezondheidseffecten wetenschappelijk onderbouwen?

In het project worden twee nieuwe meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd. Om zeker te weten welke werkzame stoffen in groente- en fruitsoorten zitten, is een goede meetwijze van cruciaal belang. HAS Hogeschool en Avant Hogeschool gaan al bestaande meetmethodes vergelijken, combineren en optimaliseren. De nieuwe meting die hierdoor ontstaat, moet efficiënter en goedkoper worden dan de al bestaande wijzes.

Maastricht University richt zich in het project op het onderdeel gezondheidseffecten. De universiteit ontwikkelt hiervoor een model dat aansluit op de wetenschappelijke discussie over het meten en onderbouwen van effecten van voeding. Uiteindelijk moet er zo een systeem komen dat een combinatie van stoffen en gezondheidseffecten van het totale product meet. Het onderzoek begint in 2019 en loopt door tot 2023.

Wat is de achterliggende gedachte bij het onderzoek?

Het wetenschappelijk onderbouwen van de gezondheidseffecten van groente en fruit moet uiteindelijk de consumptie ervan stimuleren en de prijsvorming gunstig beïnvloeden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer