Brucellose+treft+melkveebedrijf+Oostenrijk
Nieuws
© Pixabay

Brucellose treft melkveebedrijf Oostenrijk

In het Oostenrijkse Herzogsdorf, niet ver van de grens met Duitsland en Tsjechië, is in juni bij een melkveebedrijf brucellose uitgebroken. Deze ziekte uit zich vaak als abortus Bang bij runderen.

De ziekte is vastgesteld bij 74 van de 102 aanwezige runderen. Het bedrijf is geruimd. Volgens de internationale diergezondheidsorganisatie OIE is onduidelijk wat de oorzaak van de ziekte is. Gisteren is de ziekte bij het OIE gemeld.

Rond het getroffen bedrijf zijn beschermings- en toezichtsgebieden vastgesteld. Verder worden bedrijven binnen en buiten deze gebieden gescreend. Alle dierlijke producten van dit bedrijf, zoals melk en mest, worden vernietigd.

De bacterie Brucella, de veroorzaker van brucellose, wordt door dieren overgebracht op de mens. Brucella komt voor bij verschillende zoogdieren als schapen, geiten, varkens, runderen en honden, meldt het RIVM.

Bacterie

Brucellose kan door verschillende soorten van de Brucella-bacterie worden veroorzaakt. Het bekendst is misschien wel de ziekte van Bang; koeien besmetten elkaar met Brucella abortus en kunnen daardoor hun kalf verliezen.

De ziekte komt in Nederland niet voor bij landbouwhuisdieren. Nederlanders lopen de ziekte op in het buitenland. Dit zijn er volgens het RIVM pakweg vier per jaar. Besmetting kan bijvoorbeeld gebeuren door het nuttigen van zuivel van rauwe melk.

Brucella komt vooral voor in delen van Afrika, Zuid- en Midden Amerika, Zuid- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer