Bescheiden+oogst+poters+verwacht
Nieuws
© Koos van der Spek

Bescheiden oogst poters verwacht

De stand van het pootgoedgewas is afhankelijk van het moment van poten en de mogelijkheid om te kunnen beregenen. Een topopbrengst lijkt dit jaar uitgesloten.

Keuringsdienst NAK meldt dat op de eerste percelen pootgoed de loofdoding al is uitgevoerd. Toch stelt technisch coördinator Jan Eggo Hommes van NAK dat het geen uitzonderlijk vroeg groeiseizoen is. 'Voor vroege rassen is het vrij normaal dat nu de loofvernietiging plaatsvindt en dat binnenkort de oogst begint.' Hommes wijst er wel op dat in het voorjaar relatief laat is gepoot. Dat maakt van 2018 in elk geval een kort groeiseizoen, vooral door de warmte in mei en juni.

Over de verwachte opbrengsten kan directeur Gaby Stet van The Potato Company (TPC) nog niet concreet aangeven hoe die zich zullen verhouden tot vorig jaar. 'Toen hadden we topopbrengsten en dat zal dit jaar zeker niet het geval zijn.' Stet stelt dat op de meeste vroege percelen de opbrengsten goed genoeg lijken voor de loofvernietiging. 'Op percelen die mooi op tijd gepoot zijn, zitten de kilo's nu echt wel onder het gewas.'

De directeur van TPC constateert dat de verschillen tussen de pootgoedgewassen veelal groot zijn. 'Veel vroeg gepote percelen staan er mooi bij. Bij de poters die pas eind mei de grond in zijn gegaan, valt de zetting vaak wat tegen door de droogte. Daar blijft het aantal knollen soms beperkt tot slechts vijf of zes per plant en kunnen de telers een goede opbrengst wel vergeten', vertelt Stet.

Belang van beregening

Hommes ziet in de praktijk verschillen tussen wel en niet beregend pootgoed. Beregening al vroeg in het seizoen heeft gezorgd voor een betere knolzetting, aldus de NAK-coördinator. 'Nu kunnen percelen met een behoorlijke knolzetting het extra vocht goed gebruiken om door te groeien.'

Peter Ton, Managing Director bij Stet Holland, is overwegend positief over het groeiseizoen en de verwachte opbrengsten. 'Het wordt geen jaar met 30 procent bovenmaats pootgoed en dat is maar goed ook', zegt hij. Volgens Ton stonden alle lichten begin dit jaar op groen voor een mooi pootgoedseizoen. 'De overwegend goede bodemstructuur resulteerde in een bovengemiddelde zetting en een goede beworteling. Daarom vind ik de gevolgen van de droogte nog relatief meevallen.'

Wel erkent Ton dat de komende weken spannend worden voor de uiteindelijke opbrengsten. 'Als de droogte lang aanhoudt, bestaat de kans dat we een deel van de gezette knollen alsnog kwijt raken. Mocht er in korte tijd veel neerslag vallen, kan doorwas een probleem worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer