%27Zonder+Mesurol+vaker+overzaaien%27
Achtergrond
© Koos v.d. Spek

'Zonder Mesurol vaker overzaaien'

Pakweg tweederde van de mais die in Nederland wordt gezaaid, is behandeld met Mesurol. Maar de toekomst van de actieve stof Methiocarb, dat effectief is tegen vogelvraat, is onzeker. Wat is de impact als Mesurol niet meer beschikbaar is voor de Nederlandse maisteelt?

'Het is niet goed in te schatten wat voor problemen het geeft als Mesurol niet meer mag worden toegepast', aldus Aaldrik Venhuizen, technisch manager R&D bij Agrifirm. 'Je hebt soms percelen waar hele kolonies vogels zitten, terwijl er verderop niets zit.'

Mesurol beschermt de mais tegen vogelvraat. Dit wordt in de maisteelt voornamelijk veroorzaakt door kraaiachtigen, fazanten en duiven. De schade ontpopt zich vanaf zaaien tot het tweede of derde bladstadium van de mais. De vogels pikken de zaden en kiemplantjes uit de grond. Daarnaast eten ze van het zaad en de groene delen van de plant.

Als Mesurol niet meer beschikbaar is, kunnen telers kennis opdoen bij hun biologische collega's. Venhuizen: 'Biologische maistelers zaaien vaak iets later. Dit geeft een snellere beginontwikkeling, waardoor de periode waarin de vogels kunnen aanvallen wordt verkleind. Ook zaaien ze vaak meer zaden; tegen de 120.000 zaden per hectare. Ze kunnen daardoor wat planten 'missen'. Die extra buffer zaaien ze ook, omdat ze bij het eggen tegen onkruid soms wat maisplanten meepakken.'

Op vogelverschrikkers na zijn er geen goede alternatieven

Aaldrik Venhuizen, technisch manager R&D bij Agrifirm

Wondermiddelen

Volgens Venhuizen is er nog geen alternatief voor Mesurol voorhanden. 'Er zullen ongetwijfeld verkopers met wondermiddelen op de markt komen. Bijvoorbeeld met middelen die een geurstofje bevatten. Zodra ze claimen dat het product vogelvraat bestrijdt, moet je alert zijn. Dit moeten ze namelijk hebben geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Bestrijdingsmiddelen.'

Een andere optie is dat maistelers de ouderwetse vogelverschrikker van de hooizolder halen. 'Of ze gebruiken de moderne varianten, op dat gebied bestaat genoeg. Denk aan apparatuur die gebruikmaakt van laserstralen. En dan heb je ook nog de knalapparaten, al zijn die niet overal toegestaan.'

• Lees ook: Methiocarb mogelijk domper toelating Mesurol

Ook Jos Groten, projectmanager mais en voedergewassen bij Wageningen University & Research, kijkt naar de biotelers. 'Er zijn biologische veehouders die met de maisteelt zijn gestopt, omdat de vogels te veel schade aanrichtten. De veehouders moesten soms twee tot drie keer per jaar zaaien. Als Mesurol komt te vervallen, verwacht ik dat er meer verdunning optreedt. Vogels kunnen dan overal terecht, ook bij gangbare telers. Maar anderzijds is het wel zo dat ze blijven terugkomen wanneer ze eenmaal hun trek op een perceel hebben.'

Ook verwacht Groten dat de fritvlieg vaker schade zal veroorzaken. 'Het is niet duidelijk hoe groot die schade is, omdat we al zo lang met Mesurol behandelen. Maar houd rekening met een aantasting van 1 tot maximaal 5 procent. Dan heb je het over 1.000 tot 5.000 planten per hectare.'

Alternatieven

Gewasbeschermingsleverancier Bayer adviseert telers om niet meer behandeld zaad te bestellen dan nodig, omdat het mogelijk niet meer mag worden gebruikt bij een verbod op Methiocarb. Toch blijken maistelers daar niet wakker van te liggen.
'Wij zien niet dat er minder behandeld zaaizaad wordt besteld', zegt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij bij Limagrain Field Seeds. 'Mocht Mesurol niet meer worden toegepast, dan zal met name vogelvraat een groot probleem worden.'

Ook hij constateert dat er geen alternatieven voorhanden zijn (op vogelverschrikkers na). Wel ontwikkelt Limagrain biologische coatings voor zaaizaad. Dit jaar is bijvoorbeeld Starcover geïntroduceerd. 'Het is geen vervanger van Mesurol, maar een booster die een betere groei en ontwikkeling in de jeugdfase geeft en de plant vitaler maakt.'

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer