Zit+je+op+de+bok+of+in+de+wagen%3F
Column
© ZLTO

Zit je op de bok of in de wagen?

Verleden week maandag hadden we een bijeenkomst met ons uitvoeringsplatform over het thema vitaal platteland. Het was prachtig weer en het voorjaarswerk was in volle gang.

Toch waren er meer mensen vanuit de afdelingen en sectoren aanwezig dan waren uitgenodigd. Het onderwerp sprak aan. Vitaal platteland is een van de hoofdthema's uit het meerjarenplan van de ZLTO.

Vitaal platteland kun je breed zien. Bij ZLTO bekijken we het vanuit de primaire bedrijven van de leden, daar zijn we een ledenorganisatie voor. Onze bedrijven hebben een goed verdienmodel nodig. Dat kan met primaire productie of verbreding in al zijn facetten; dat is de keuze van de ondernemer.

We moeten dan ook niet proberen om op de stoel van de boer te gaan zitten, om te zeggen wat voor type bedrijf hij zou moeten hebben. Wel kunnen we samen met hem en zijn gezin kijken wat hun wensen zijn en wat hen daarin helpt.

Vraag jezelf af hoe je in een rijdende wagen weer voor op de bok kan komen te zitten en meestuurt

Janus Scheepers, portefeuillehouder Ruimtelijke ontwikkeling

Uit de werksessies kwam de vraag naar voren hoe we reageren op de veranderingen in de sector, waar ook pers en politiek op duiken. Bij reageren op kritiek sta je vaak al met 1-0 achter.

Daar ligt de komende tijd voor ieder van ons de uitdaging. Vraag jezelf af hoe je in een rijdende wagen weer voor op de bok kan komen te zitten en meestuurt.

Er zijn goede kansen om in het stadium van visievorming bij gemeenten samen met je omgeving aan de slag te gaan. Het moet gek gaan als gebiedsplannen die samen met de omgeving worden gemaakt geen draagvlak krijgen bij de politiek.

Een goed voorbeeld is de N69, de nieuwe weg van België naar Eindhoven. Met ZLTO zaten we al tijdens de tracékeuze aan tafel met de gemeente en omgeving. Dat heeft voor de meeste boeren goed uitgepakt. Waar de wagen naartoe rijdt, wordt bepaald door degenen die voor op de bok zitten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer