Wiskerke+Onions+benut+restwarmte+Lamb+Weston%2FMeijer
Nieuws
© Eigen Foto

Wiskerke Onions benut restwarmte Lamb Weston/Meijer

Lamb Weston/Meijer en Wiskerke Onions bouwen aan restwarmtekoppeling. De energiebesparing staat gelijk aan het verbruik van driehonderd woningen.

Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer en uiengroothandel Wiskerke Onions zijn druk bezig met de aanleg van een restwarmtekoppeling tussen beide, naast elkaar gelegen bedrijven in het Zeeuwse Kruiningen.

Zij leggen warmtewisselaars, buizensystemen en een installatie aan voor het meten en monitoren van het energieverbruik. Via dit systeem vloeit overtollige warmte van Lamb Weston/Meijer naar Wiskerke Onions. De buren besparen hiermee het jaarlijkse energieverbruik van driehonderd huishoudens.

Lage kwaliteit

Na processen als het schillen van aardappelen via stoomschillers en het voorbakken van aardappelproducten heeft Lamb Weston/Meijer energie over, die van te lage kwaliteit is voor andere delen van het productieproces. Voor het naastgelegen Wiskerke Onions, is deze energie goed bruikbaar om de uienoogst te drogen.

Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar

Lamb Weston/Meijer vangt daarom deze energie af via warmtewisselaars. Deze warmen water op, dat vervolgens naar Wiskerke Onions stroomt. Na afgifte van warmte vloeit het afgekoelde water weer terug naar deze warmtewisselaars, om weer op te warmen in het productieproces van Lamb Weston/Meijer.

'We liggen mooi op schema om eind juni 2018 de nieuwe installatie in gebruik te nemen', zegt Erik de Been van Lamb Weston/Meijer. 'Dan begint de periode dat we onze uienoogst gaan drogen', voegt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions toe. 'Zo kunnen we gelijk valideren welke milieuwinst we met deze nieuwe installatie realiseren.'

Besparingspotentieel

Zodra de nieuwe installatie in gebruik wordt genomen, kunnen beide partners precies meten hoeveel energie ze besparen. Het verwachte besparingspotentieel is zo'n 500.000 kuub aardgas en een verminderde uitstoot van zo'n 875 ton CO2.

Wiskerke Onions betaalt het leeuwendeel van de investering van 1,6 miljoen euro. Wiskerke Onions en Lamb Weston/Meijer ontvangen respectievelijk zo'n 800.000 euro en 13.000 euro subsidie van de provincie Zeeland. Dit is het resultaat van de Green Deal die de provincie met de Rijksoverheid heeft gesloten.

Het restwarmteproject van beide agrarische bedrijven past in het maatschappelijke beleid van de provincie Zeeland gericht op het bevorderen van de energietransitie, het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Unieke samenwerking

Gedeputeerde Ben de Reu van de provincie Zeeland noemt de samenwerking tussen de twee internationaal opererende agro-foodbedrijven wereldwijd uniek. 'Met deze subsidie vanuit de Green Deal wordt dit project economisch rendabel', zegt De Reu. 'Zonder subsidie is de terugverdientijd te lang en is dit restwarmtesysteem financieel niet haalbaar.'

De totstandkoming van het project is gefaciliteerd door het platform Smart Delta Resources, een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke Deltaregio, waaronder Lamb Weston/Meijer.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer