Biologische+mosterd+voor+Groningse+gedeputeerde
Nieuws
© Eigen Foto

Biologische mosterd voor Groningse gedeputeerde

Gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen heeft woensdag het eerste potje mosterd van op Groninger bodem geteelde biologische zwartemosterdzaad in ontvangst genomen.

Twee akkerbouwers, André Edens in Nieuw Beerta en Hero Havenga de Poel uit Kloosterburen werken samen met Abrahams Mosterdmakerij en Marne Mosterd in het project 'Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem' om de teelt van Groninger mosterdzaad en productie van Groninger mosterd weer bij elkaar te brengen.

Risicovol gewas

Hero Havenga de Poel van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud: 'Het klinkt zo simpel, maar al decennialang was het niet meer zo logisch. De teelt van mosterdzaad is in Nederland bijna verdrongen door granen, mais, suikerbieten en aardappelen. Ook is het voor boeren een 'risicovol' gewas, omdat het lastig is te oogsten door de fragiele kafjes.'

Voorjaar 2017 is de proef gestart om mosterd van Groninger bodem te ontwikkelen. Dat gebeurde met het inzaaien van de eerste percelen met zwart mosterdzaad. In het najaar is het mosterdzaad geoogst. 'Door de korte lijn tussen boer en mosterdmakerij is er veel aandacht voor de teelt van het product, waardoor de mosterdmaker een uitstekende grondstof krijgt voor de mosterd. Het biologische zwartemosterdzaad geeft de mosterd een intens pittige smaak',? stelt Wendy Boonstra van Abrahams Mosterdmakerij:

Bloeien

Biologische landbouw is voor gedeputeerde Henk Staghouwer hierin een belangrijke pijler. 'Door de samenwerking tussen boer en producent wordt in deze proeftuin van elkaar geleerd, met als doel om kennis over de teelt en de verwerking van zwarte mosterd te vergroten. De provincie Groningen kent een rijke mosterdhistorie en is ook nu nog groot mosterdproducent met twee mosterdfabrieken. Dit project laat deze historie weer bloeien', zegt Staghouwer.

'De lokale verwerking van mosterd terughalen naar onze provincie biedt bovendien kansen voor de Groningse arbeidsmarkt. Daarnaast is het geel bloeiende gewas ook erg mooi om te zien, dus het geeft een positieve impuls aan het landschap.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer