NVWA treedt op tegen fraude met kwarteleieren

De NVWA en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NVAE) nemen 'bestuursrechtelijke stappen' tegen eiergroothandel Eicom in Barneveld.

NVWA+treedt+op+tegen+fraude+met+kwarteleieren
© Eicom

Uit een donderdag uitgevoerde inspectie blijkt dat het bedrijf reguliere kwarteleieren uit Frankrijk verkocht als Nederlandse scharrelkwarteleieren. Een woordvoerder legt uit dat het bedrijf waarschijnlijk een boete krijgt. Of er aanvullende maatregelen worden getroffen, bekijkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) momenteel.

Inspecteurs van de toezichthouders voerden een controle uit bij het bedrijf, nadat eerder consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde had bericht over de fraude.

Bedrijfsbezoek

In een uitzending over de kwestie is de eigenaar te zien van Eicom, die tijdens een bedrijfsbezoek door het tv-programma ontkent dat hij Franse eieren verkoopt. 'Het is ons erom te doen geweest dat ze los kunnen rondlopen', zegt hij tegen de verslaggever. Eicom zegt jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen kwarteleieren te verkopen.

Pas nadat consumentenorganisatie Wakker Dier de eieren had laten testen en een Frans bedrijf zei de eieren te verkopen aan Eicom, kwam de eigenaar terug op zijn verhaal. 'Natuurlijk wist ik ervan', bekent hij vervolgens. Eicom verkocht de eieren in verpakkingen met daarop expliciet vermeld: 'Geproduceerd op de Veluwe'.

Openheid

Eicom zegt naar de Franse eieren te zijn uitgeweken, omdat er bij zijn reguliere leverancier - een pluimveehouder uit Putten - een stalbrand was geweest. Openheid daarover richting consumenten werd echter nooit gegeven. De NVWA wil nog niet zeggen of de fraude aanleiding is voor de controlediensten om meer inspecties uit te voeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer