Gepensioneerde+Braut+goed+voor+100%2E000+inseminaties
Nieuws
© Johan Wissink

Gepensioneerde Braut goed voor 100.000 inseminaties

Zelf is Braut alweer anderhalf jaar met pensioen. De vraag naar de 15-jarige Noors Roodbonte stier blijft echter bestaan. Inmiddels zijn in ons land meer dan honderdduizend doses sperma verkocht, meldt importeur Xsires.

De stier was dan ook jarenlang de populairste van dit ras. De mijlpaal was woensdag reden voor een feestje bij melkveebedrijf Wolswinkel in Woudenberg. Hier werden dochters van deze stier van de Noorse ki-vereniging Geno getoond.

Operationeel manager Lars Bredahl van deze in het Noorse Hamar gevestigde fokkerijorganisatie gaf de erfelijke kwaliteiten van Braut weer. 'We beloven niet meer melk, maar een goede vruchtbaarheid, goed kalfgemak, goede benen, een goede voederconversie, werkplezier en een goede gezondheid. Dat geeft het beste financiële resultaat, wat niet alleen uit melk komt.'

Geno gaat in Nederland een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met het Noors Roodbonte ras. In het onderzoek wordt het Holstein-ras vergeleken met het Noors Roodbont. De proef wordt uitgevoerd door Xsires en Wageningen University & Research.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer