Zorgboerderij+Land+in+Zicht+schakel+tussen+platteland+en+de+stad
Achtergrond
© Angeliek de Jonge

Zorgboerderij Land in Zicht schakel tussen platteland en de stad

Land in Zicht is een zorgboerderij en leerwerkbedrijf in Amersfoort Vathorst. De deelnemers houden zich bezig met groenonderhoud, houtbewerking en het kweken van groente en fruit bij de Eemstadboerderij.

Land in Zicht is in 2013 opgericht door Yuri Cohen en Nienke Bijlsma. Cohen kwam, na werkzaam te zijn geweest in de ICT, in aanraking met biologische landbouw en zorg. Daar raakte hij zo door geïnspireerd dat hij de opleidingen 'biologisch-dynamische landbouw' en 'landbouw en zorg' volgde. Vervolgens heeft hij zes jaar gewerkt bij biologisch-dynamische boerderij Zonnehoeve in Zeewolde.

'Daar heb ik de dagbestedingstak opgezet, maar ik vond het jammer dat de meeste deelnemers met een taxi naar de boerderij moesten komen', zegt Cohen. 'Van de deelnemers werd gezegd dat het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn, maar ik zeg liever dat de arbeidsmarkt afstand heeft tot de deelnemers. Om hun zichtbaarheid te vergroten, ben ik daarom op zoek gegaan naar een locatie in de buurt van de wijk waar ik woon, Amersfoort Vathorst.'

In 2013 was de decentralisatie van de zorg naar de gemeentes volop gaande. Nadat Cohen met de gemeente Amersfoort om tafel had gezeten, kon hij gebruikmaken van bouwgrond die vanwege de crisis braak lag. In een bouwkeet begon hij op een laagdrempelige manier met zijn bedrijf.

De deelnemers hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, maar de arbeidsmarkt tot hen

Yuri Cohen, medeoprichter zorgboerderij Land in Zicht

In contact

Een van de doelstellingen was om de deelnemers uit de doelgroep en de andere bewoners van de wijk met elkaar in contact te brengen. Zowel de gemeente als zorginstellingen waren enthousiast, maar niemand durfde concrete afspraken te maken.

© Angeliek de Jonge

'Onze deelnemers zijn volwassenen die door verstandelijke en/of psychosociale problematiek niet kunnen deelnemen aan het reguliere schoolwezen of de arbeidsmarkt', legt Cohen uit. 'We zijn de stad ingegaan en hebben gekeken naar wat we konden doen. Zo kwamen we uit op het ophalen van zwerfvuil en het onderhouden van tuinen en niet-aanbestede stukken openbaar groen. Daarbij kijken we naar wat onze deelnemers kunnen en wat bij ze past.'

Eigen moestuin

Land in Zicht heeft momenteel 25 deelnemers, die ieder van maandag tot en met vrijdag een aantal uren komen werken. Ze houden zich bezig met groenonderhoud en -aanleg bij bedrijven en particulieren, houtbewerking met hout uit Amersfoort dat ze bewerken tot haardhout, meubels en accessoires, groente- en fruitteelt in de eigen moestuin en bij de Eemstadboerderij, koken met groente van het land en het maken van conserven en creatieve producten.

'Onze deelnemers mogen doen wat aansluit bij hun interesse en dat kan ook fotograferen zijn. Deelnemers hebben behoefte aan meedoen. Het moordende tempo en de productiedruk op de reguliere arbeidsmarkt kunnen ze vaak niet aan', zegt Cohen.

Gevoelig voor stress

Vaak zijn ze gevoelig voor spanning en stress, geeft hij aan. 'Wij bieden ze hier gezelligheid in een veilige omgeving, waar we allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaar. De kwaliteit van het leven van de deelnemers neemt toe op een plek waar ze worden gezien en gehoord. Daardoor komen ze minder bij de huisarts en hulpverleners, gebruiken ze minder medicijnen en komen ze minder in aanraking met justitie.'

© Angeliek de Jonge

Naast Cohen werkt Land in Zicht met vijf professionele begeleiders. Het bedrijf is onderdeel van de Coöperatie 033groen, voor meer betekenisvol groen in Amersfoort, en onderhoudt als stagebedrijf voor het PRO33college de tuin van de school. Land in Zicht is zo ingebed in de wijk dat het zich in januari 2017 kon vestigen op 't Hammetje, een recreatie- en natuurgebied aan de rand van Vathorst. Maar ook dat is een tijdelijke locatie.

Tuinpark Laakzijde

Het doel is om op termijn naar Tuinpark Laakzijde te verhuizen, een initiatief van bewoners van Vathorst om op ecologische wijze groenten en fruit te verbouwen. In de toekomst zal het tuinpark ruimte bieden aan individuele moestuinen, een voedselbos en een tuinderij. 'Land in Zicht past daar goed bij', vindt Cohen. 'Voor de zomer willen we onze plannen rond hebben. Waarschijnlijk kunnen we dan halverwege 2020 verhuizen.'

Land in Zicht wil een schakel zijn tussen het platteland en de stad. Afgelopen februari is het bedrijf toegelaten tot Coöperatie Boer en Zorg, waardoor het nog meer deelnemers kan begeleiden. Cohen: 'We hebben erover gedacht om zelf een productietuin te beginnen, maar besloten om dat niet te doen. Vandaar dat onze mensen werken bij de Eemstadboerderij, die de bewoners van Amersfoort wil voorzien van lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel.'

Ambassadeurs

De deelnemers werken niet alleen op de boerderij, maar ze verwerken ook het fruit en de groenten tot bijvoorbeeld jam. 'We verkopen regelmatig onze producten op markten en festivals. De deelenemers zijn met hun enthousiasme onze beste ambassadeurs', aldus Cohen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer