Platteland+aanpakken+met+boerenslimheid
Nieuws
© Arie Meijer

Platteland aanpakken met boerenslimheid

Hoe voorkom je leegstand op het platteland. Volgens rijksbouwmeester Floris Alkemade kan dat met boerenslimheid. En om die slimheid te vinden is de prijsvraag 'brood en spelen' bedacht, om slimme en creatieve ideeën te vinden en ontwikkelen voor het platteland. Niet alleen om leegstand te voorkomen, maar om het platteland te veranderen.

'Waar wij naar op zoek zijn is van wat leeft er nou bij de landeigenaren en de boeren zelf. Wat willen ze eigenlijk doen, kijkend vanuit hun eigen situatie.'

Het platteland veranderd in rap tempo. Boeren hebben te maken met bijvoorbeeld klimaatverandering, de energietransitie, maar ook met vergrijzing waardoor stallen en schuren leeg komen te staan. Bij de prijsvraag Brood en Spelen wordt volgens Alkemade gezocht naar realistische en uitvoerbare voorstellen. 'Ze moeten onderzoeken wat is nu eigenlijk een duurzame manier om het land, om voedsel en zaken te produceren op het platteland. En daarbij dienen andere verdienmodellen zich ook aan, zoals bijvoorbeeld waterhuishouding. Er is een hele serie vragen die het platteland krijgt en die allemaal een mogelijkheid tot vernieuwing of een ander verdienmodel in zich dragen.'

Brood en Spelen

Brood is een verwijzing naar het platteland waar het voedsel wordt geproduceerd, maar volgens de initiatiefnemer ook aan de ondernemerszin en de een gezonde leefomgeving. Spelen staat voor rust en ruimte en bij deze prijsvraag ook voor experimenteren.

Eén van de juryleden van de prijsvraag Brood en Spelen is Iris Bouwers uit het Drentse Zuidwolde. Zij is boerendochter, actief bij de Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en vicevoorzitter van de European Council of Young Farmers. 'Met het team waarmee wij de jury vormen zullen we de plannen naast elkaar leggen en gaan vergelijken. Gaan we kijken naar de haalbaarheid. Kijken naar past het naar wat wij voor ogen hebben wat de toekomst voor het platteland echt ten goede kan komen.'

Iris Bouwers
Iris Bouwers © Archief


Provincies

De prijsvraag bestaat uit twee rondes. Het is de bedoeling dat acht teams in Brabant, vier teams in Gelderland en vier teams in Overijssel tot ideeën komen en deze uitwerken. Daar is voor elk team ook een bedrag van 25.000 euro voor beschikbaar. Deskundigen van bijvoorbeeld de provincie, waterschappen en de Universiteit Wageningen kunnen de teams ondersteunen. De plannen uit deze provincies, dient uiteindelijk als inspiratie voor de rest van het land. Er is volgens Floris Alkemade bij de prijsvraag voor deze drie provincies gekozen omdat de noodzaak hier het grootst is. Daarnaast spelen in deze regio's dezelfde vragen.

De inschrijving voor de deelnemers sluit eind mei. Aan het eind van dit jaar moeten de eerste ideeën zijn gepresenteerd.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer