Waterschap Drents Overijsselse Delta vangt steeds minder ratten

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ving in 2017 weer minder muskusratten dan de jaren ervoor. Dit betekent dat het waterschap de populatie steeds beter onder controle krijgt.

Waterschap+Drents+Overijsselse+Delta+vangt+steeds+minder+ratten
© Waterschap Drents Overijsselse Delta

Vergeleken met 2016 daalden de vangsten van 10.105 naar 7.389, een daling van 27 procent. De daling in Noordwest-Overijssel en Zuidwest Drenthe volgt de landelijke trend. In 2017 hebben de waterschappen landelijk gezien minder muskusratten gevangen: het aantal vangsten daalde tot tot bijna 62.000. Tien, vijftien jaar geleden werden jaarlijks nog meer dan 400.000 muskusratten gevangen.

Ook het aantal in Oost Nederland gevangen beverratten neemt stelselmatig af, vorig jaar met 34 procent tot tot bijna 1.250.

Teamleiders Muskusrattenbestrijding Bart Rosenboom en Johan Goos van WDODelta verklaren de daling dat meer wordt bestreden bij de bron. 'Als mannetjes en vrouwtjes bij een lage populatie elkaar minder treffen tijdens het trekseizoen, vermenigvuldigen ze zich ook minder. Want dat gaat razendsnel.'

Volhouden

De 'muskusrattendruk' bij WDODelta zat voorheen vooral in de waterrijke veenweidegebieden in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. Ook daar is een kentering gekomen en wordt de populatie steeds verder ingedamd. In Mastenbroek, in de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden, daalt het aantal gevangen 'waterkonijnen' de laatste jaren het sterkste.

In 2014 vingen de muskusrattenbestrijders in deze polder nog 9.449 muskusratten tegen 1.161 vorig jaar. Een daling van afgerond 88 procent. Ook daar krijgen ze de populatie steeds beter in de greep, stellen Rosenboom en Goos vast. 'Maar we zijn er nog niet. De landelijke norm bij een 'onder controle situatie' is 0,15 vangsten per km, in 2014 zaten we op 0,92 vangsten per km, in 2017 kwamen we uit op 0,38. Dat is weer een mooie daling.'

Beverratten

De vangst van beverratten concentreert zich in het grensgebied met Duitsland. Bijna 95 procent van de vangsten vindt plaats in een strook van 10 kilometer langs de grens met Duitsland. Door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie in Duitsland sterk gegroeid met als gevolg een aanhoudende instroom van beverratten in Nederland.

Door de bestrijding langs de Duits-Nederlandse grens te concentreren, wordt voorkomen dat beverratten zich over geheel Nederland verspreiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer