Omzet Hoogstraten maakt grote stap

Coöperatie Hoogstraten heeft 2017 afgesloten met een omzet die 6,4 procent hoger is dan in het voorgaande jaar.

Omzet+Hoogstraten+maakt+grote+stap
© ZLTO

Onder de streep stond er aan het eind van het jaar een totaalbedrag van 236 miljoen euro, 14 miljoen euro hoger dan in 2016. Twee jaar geleden overschreed de groente- en fruitveiling voor het eerst de grens van 200 miljoen euro.

De omzet steeg door grotere volumes en betere prijzen bij aardbeien en tomaten. Met 32.000 ton aardbeien is Hoogstraten marktleider en een belangrijke speler op de Europese markt. Het volume tomaten was het afgelopen jaar 86.000 ton groot.

Aardbeien

Volgens de veiling hadden de aardbeien een sterke start in 2017, zowel wat productie als prijsvorming betreft. De volatiliteit in de aanvoer zorgde voor relatieve schaarste in de maand juli met hoge prijzen tot gevolg. Het najaar had grotere producties, vooral later in het seizoen (november en december) waardoor het tot midden december duurde voordat het normale prijsniveaus voor het moment van het jaar feit was.

'Tomaten startten het seizoen met een uitstekende prijsvorming bij de belichte teelten, mede door het slechte weer in Spanje', stelt een woordvoerder van de Belgische veiling. Hoogstraten had meer specialities in het pakket. Hierdoor steeg de gemiddelde prijs van de tomaten ook. De veiling claimt dat 2017 een goed tomatenjaar was.

Vlakke markt

De markt voor paprika was in 2017 beduidend moeilijker. 'Die was erg vlak en kende weinig opflakkeringen', aldus de woordvoerder. Ook komkommer, asperges, kiwibessen en kersen kenden minder goede resultaten. Komkommer had te kampen met lagere prijsvorming. Bij asperges was sprake van een productie-explosie en kiwibessen en kersen hadden te lijden onder de vorst van april.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer