PvdD+hekelt+import+van+eendagskuikens+uit+Canada
Nieuws
© Michiel Elands

PvdD hekelt import van eendagskuikens uit Canada

De Partij voor de Dieren stelt het transport over lange afstanden van jonge kalkoenkuikens aan de kaak. Aanleiding is een incident waarbij 19.000 kuikens uit Canada om het leven kwamen.

Kort voor kerst meldde de NVWA dat op Schiphol een groot aantal dode kalkoenkuikens was aangetroffen. Het ging om een transport per vliegtuig van Canada naar Nederland van in totaal 20.800 eendagskuikens.

Rum 90 procent van de kuikens bleek bij aankomst het transport niet te hebben overleefd. De NVWA vermoedt dat ze zijn omgekomen door temperatuurproblemen aan boord van het vliegtuig en kondigde aan op te treden tegen de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Schriftelijke vragen

Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) over het incident vragen gesteld aan minister Carola Schouten (LNV). Ze wil onder meer van de bewindsvrouw weten of die het verantwoord vindt om dergelijke kwetsbare dieren per vliegtuig over zulke afstanden te transporteren.

Ouwehand betwijfelt of er een 'noodzakelijke voedselbehoefte' is gemoeid met de Nederlandse import van kalkoenkuikens uit Canada. Het brengt haar tot de conclusie dat het 'louter een handelsbelang betreft waarvoor 20.800 kwetsbare dieren op het vliegtuig zijn gezet'.

Europese regels

Europa kent een verbod om dieren te vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent. Bij dergelijke transporten moeten vooraf alle nodige voorzieningen getroffen zijn en moet tijdens het transport in de behoeften van de dieren worden voorzien.

Kamerlid Ouwehand vraagt nu aan Schouten hoe het transport van de Canadese kalkoenkuikens zich verhoudt tot de Europese verordening voor diertransporten. Ook zouden de Live Animals Regulations (LAR) van de International Air Transport Association (IATA) zijn overtreden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer