'Landbouwsector heeft serieuze knauw gehad'

De landbouwsector heeft de voorbije jaren een serieuze knauw gehad en dat zie je in de cijfers. Dat stelt organisator Fedagrim van de Agribex-beurs in Brussel.

%27Landbouwsector+heeft+serieuze+knauw+gehad%27
© Agribex

Binnen de sector van de uitrusting voor de landbouw en de groene zones zijn er 1.100 bedrijven actief. Het overgrote deel daarvan zijn dealers, 5,6 procent zijn fabrikanten en invoerders en 5,3 procent zijn actief in de stallenbouw. De sector stelt zo'n 14.000 mensen te werk.

De voorbije jaren had de trekkerverkoop het moeilijk, maar de verkoop nam in 2016-2017 wel weer toe met 15 procent. Voor machines als aardappel- of bietenrooiers is de trend minder positief: een daling met 6 procent.

Veeteeltsector

Op het vlak van veeteeltuitrusting en stallenbouw is het enkele jaren zeer moeilijk geweest, maar de sector vindt langzaam haar vertrouwen terug en investeringen trekken weer aan. Er is vooral interesse in varkensstallen en bewaarloodsen. Melkapparatuur zoals koeltanks doet het dan weer veel minder goed, de verkoop is jaren niet meer zo laag geweest.

Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim, benadrukt het belang van de groene sector: 'Die doet het wel heel goed, en het is daar waar Fedagrim en haar leden nog wel marges kunnen halen. Dat compenseert voor een deel de mindere jaren in de landbouw. Ook wijnbouw is zeer sterk aan het groeien.'

Melkkoeltanks

Stephanie Van Weyenberg van het ILVO gaf vervolgens een overzicht van de verplichte controles op melkkoeltanks die de afgelopen twee jaar worden gedaan door technici. Er werden de afgelopen twee jaar 8.000 tanks doorgemeten door 229 technici.

Het visgraatmelksysteem blijkt nog steeds het populairst (39 procent). Van de melkveehouders werk 10 procent al met robots, maar toch nog 22 procent heeft bindstallen. Al zal die laatste groep bedrijven de komende jaren waarschijnlijk de sector verlaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer