Smart farming in de kijker op beurs Agribex

De internationale landbouwbeurs Agribex heeft als hoofdthema smart farming. De beurs is van 5 tot 10 december in BrusselsExpo.

Smart+farming+in+de+kijker+op+beurs+Agribex
© Agribex

Het Belgische Departement Landbouw en Visserij en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) nemen samen deel aan Agribex. Op de stand kunnen landbouwers een landbouwdrone met hyperspectrale camera of sensor bekijken.

De drone gaat na of het perceel nog voldoende bemest en/of vochtig is, of er zich plantenziektes voordoen en of er al dan niet onkruid groeit tussen het gewas. Op basis daarvan kan de landbouwer beslissen om te spuiten, te maaien, te mesten of te oogsten.

Hoestmonitor

Daarnaast kunnen landbouwers ook kennismaken met geluidstechnologie in de varkenshouderij. Zo hebben een aantal partners een hoestmonitor voor varkens ontwikkeld. Deze hoestmonitor spoort ademhalingsziektes vroegtijdig op. Dankzij de individuele monitoring kunnen ziektes beter worden gedetecteerd en kan ook het gebruik van antibiotica dalen.

Ten slotte kunnen landbouwers op onze stand ook kennismaken met een spuittoestel dat wordt aangestuurd door gps. De nauwkeurig bepaalde rijlijnen beletten overlap en verlies van gewasbeschermingsmiddelen buiten het perceel. Het spuittoestel schakelt immers automatisch over naar de juiste dop en druk. Ook het spuitvolume kan daarbij worden aangepast.

Kalibreren

Als kers op de taart kunnen landbouwers terecht bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) om hun kunstmeststrooier te laten kalibreren voor een precies en gelijkmatig strooiproces.

Na een eenmalige digitale 3D-bepaling van het strooibeeld in een compacte verduisterde strooicabine berekent software de locatie van elke korrel in verschillende situaties. Vervolgens wordt de strooier, indien nodig, correct afgesteld.

In de marge van Agribex stelt het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT) op 8 december 2017 de resultaten voor van de vijfjaarlijkse enquête over het imago van de landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer