Te veel eilandjes binnen paardenhouderij

De paardensector in Nederland is niet optimaal georganiseerd. Er zijn te veel eilandjes, samenwerking is een must op het gemeenschappelijk belang te dien. Dit levert ook schaalvoordelen op.

Te+veel+eilandjes+binnen+paardenhouderij
© nieuwe oogst jos thelosen

Dat stelt het Mulier instituut in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in haar Rapport Economische omvang en potentie paardensector Limburg.

De versnippering in de sector wordt als typerend voor de paardensportsector genoemd. Het gemeenschappelijk belang wordt te weinig gezien. Zo wordt in Limburg Hippisch centrum De Peelbergen in Kronenberg als waardevol voor de sector gezien.

Terugloop

Door het aanzuigend effect van deze nieuwe accommodatie kampen verenigingen in de regio met een terugloop van deelnemers aan wedstrijden waardoor hun bestaansrecht wordt ondermijnd. Volgens sommige partijen zou de paardensector kunnen leren van de agrarische sector. De paardenwereld wordt – zelfs van 'binnenuit' - als een tamelijk gesloten wereld ervaren.

In de agrarische sector zijn veel minder eilanden.' Ondernemers volgen vakbladen en delen kennis, omdat de organisaties hierachter zien allemaal het gemeenschappelijk belang', schetst een geïnterviewde. Een goed georganiseerde sector kan vanuit een collectief ook meer gedaan krijgen, bijvoorbeeld bij beleidsmakers, ook op landelijk niveau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer