Franse president wil betere betaling boeren

De Franse president Emmanuel Macron heeft maatregelen aangekondigd die het inkomen van boeren moeten verbeteren. Hij diende deze week een voorstel in dat moet zorgen dat de productiekosten van boeren zijn gedekt.

Franse+president+wil+betere+betaling+boeren
© Eigen Foto

Opvallend genoeg is het Franse voorstel al het derde initiatief dat deze week in Europa werd gelanceerd om de inkomens van boeren te verbeteren. Landbouwcommissaris Phil Hogan van de Europese Unie (EU) kondigde vorige week vrijdag regelgeving aan die de boeren moet beschermen tegen de inkoopmacht van grote supermarktketens. En in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte III staan maatregelen die de positie van boeren aan de onderhandelingstafel moet versterken.

Macron hield woensdag een toespraak op de grootste Europese versmarkt Rungis nabij Parijs. De Franse president maakte daar bekend hoe hij zijn verkiezingsbelofte aan de Franse boeren zou inlossen.

Krachtenbundeling

De kostprijs die boeren maken, moet leidend zijn in de prijsketen, zei Macron ten overstaan van boerenvertegenwoordigers en bestuurders van supermarktketens. 'We moeten niet meer toestaan dat boeren afhankelijk zijn van subsidies. Daarom moeten we ervoor zorgen dat ze betaald krijgen voor het werk dat ze verrichten.'

EU-commissaris Hogan komt begin 2018 ook met voorstellen voor verbetering van de prijstransparantie en het verbeteren van de marktpositie van agrarische coöperaties. Volgens hem is de macht van supermarkten te groot geworden door de toegenomen globalisering en krachtenbundeling in de foodretail. 'Dat geeft supermarkten een disproportioneel voordeel ten opzichte van de primaire producenten.'

Kip van Morgen

Het nieuwe Nederlandse kabinet volgt de lijn van Hogan. In de Mededingingswet moet ruimte komen voor meer samenwerking in de land- en tuinbouw, meldt het deze week gepubliceerde regeerakkkoord. Dit om ongelijke machtsverhoudingen in de keten te compenseren. Daarnaast moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn.

Onder het nieuwe kabinet zal een door de hele keten gedragen concept als de Kip van Morgen niet langer sneuvelen. In 2015 oordeelde de ACM nog dat de afspraken die supermarkten en producenten hiervoor maakten de concurrentie te veel beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer