Boerin diep geraakt door 'aanval' op grupstalhouder

'Vreemd dat FrieslandCampina houders van een grupstal typeert als dierenkwellers', vertelt een aangeslagen Toos Hannen. Ze reageert daarmee op het plan van FrieslandCampina om vanaf 1 januari een verbod wil instellen voor bouwen of uitbreiden van een grup- of aanbindstal.

Volgens maatschap Hannen-Abels uit Heythuysen worden koeien in de grupstal gemakkelijk oud. De ondernemers zijn dan ook boos over het voornemen van een grupstalverbod. De maatschap houdt 100 procent zuivere MRIJ-koeien, met een gemiddelde leeftijd bij afvoer van bijna 7 jaar.

Volgens Toos Hannen gaan de koeien in een grupstal juist langer mee dan in een ligboxenstal. 'Je hebt geen ziekte van mortellaro, geen formalinebaden en dozen klauwblokjes nodig om ze op de been te houden.

'Ook zijn de stallen groen label en emissiearm. Geen scherpe randen in de roostervloer en koeien kunnen niet vast in de box komen te liggen. Vechten voor hun eigen lig- en standplaats hoeven ze ook niet.'

In plaats van weidegang

Volgens de ondernemer heeft de actie van de coöperatie te maken met weidegang. 'Omdat een verplichting tot weidegang onmogelijk is, zoeken ze een andere weg in die richting door de aangebonden koeien eruit te gooien.'

Hannen vindt het vreemd dat FrieslandCampina vragen zou krijgen van de afnemers over de grupstal: 'Zeker 80 procent van de consumenten weet niet eens waar de melk vandaan komt en hoe die wordt geproduceerd. Ze hebben nog nooit een koeienstal gezien. En willen ze dat wél zien, dan zijn ze bij ons van harte welkom.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer