20 miljoen schadevergoeding boeren Botlekbrand

ExxonMobil vergoedt de schade die boeren en tuinders in gemeente Nissewaard leden na de Botlekbrand op 21 augustus. De totale compensatie komt neer op zo'n 20 miljoen euro.

20+miljoen+schadevergoeding+boeren+Botlekbrand
© Esso

Esso Nederland en LTO Noord zijn op 15 september tot een eindovereenkomst gekomen. Daarmee is een oplossing gekomen voor het overgrote deel van de geleden schade na de brand. Naast de overeenkomst met de agrariërs zijn ook andere schadeclaims inmiddels afgehandeld en betaald. LTO Noord Voorne-Putten is tevreden met de afwikkeling.

Esso heeft een logistiek bedrijf ingeschakeld dat alle betroffen gewassen zal afvoeren. Het plan is dat een deel van de oogst wordt vergist tot bio-energie en warmte, en een ander deel wordt verwerkt tot compost voor de landbouw.

Roet

Na de brand was er roet terecht gekomen op landbouwgronden ten zuid/westen van de raffinaderij. Direct na de brand had de directie van Esso al excuses aangeboden voor de veroorzaakte overlast en toegezegd dat de geleden schade vergoed zou worden.

Wij zijn zeer tevreden over de snelheid en professionaliteit waarmee Esso dit heeft aangepakt

'We hebben met LTO Noord een goede oplossing gevonden om de schade voor de agrariërs in het betroffen gebied af te handelen. Zij hebben een seizoen lang hard aan deze oogst gewerkt. Wij lossen onze belofte aan hen in dat we de geleden schade snel en adequaat zouden compenseren,' zei Harro van de Rhee, directeur van de ExxonMobil raffinaderij.

Tevreden

'Wij zijn zeer tevreden over de snelheid en professionaliteit waarmee Esso dit heeft aangepakt. De regeling is wat ons betreft coulant en correct. Wij adviseren onze leden dan ook om hier gebruik van te maken', zei Jan Varekamp, voorzitter van de LTO Noord Voorne-Putten.

Voor de agrariërs in het betroffen gebied waren de gewassen met mogelijke roetneerslag niet meer verkoopbaar. Esso is daarom direct in overleg getreden met LTO Noord om een algemeen gedragen compensatieregeling voor de agrariërs op te stellen. Betroffen agrariërs werden de afgelopen weken door een team van experts bezocht om de individuele invulling van de compensatieregeling vast te stellen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer