Hubers hekelt NVWA-oproep geen eieren te eten

Eieren die in de Nederlandse winkels liggen, zijn veilig. Dat stelt voorzitter Eric Hubers van LTO-NOP. Hij hekelt de uitspraken van Freek van Zoeren van de NVWA om tot zondag terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

Van Zoeren deed die uitspraak als plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond in Nieuwsuur. Hij verwacht dat alle eieren pas dit weekend zijn getest.

Hubers stelde vanochtend in het Radio 1 Journaal dat deze uitspraak, die door meerdere media is overgenomen, leidt tot onnodige paniek. 'Alle eieren die nu in de winkels liggen, zijn veilig. Ze kunnen dan ook gerust worden geconsumeerd.'

ChickFriend

De Volkskrant meldt verder dat ChickFriend, het bedrijf dat bij het reinigen van stallen met een fipronil bevattend ontsmettingsmiddel, vorig jaar ook enkele stallen heeft ontsmet. Mogelijk is daarbij ook een fipronil-houdend ontsmettingsmiddel gebruikt.

Overigens zijn per 1 januari de Europese normen voor fipronil in bestrijdingsmiddelen bijgesteld, meldt NOS. Onduidelijk is of het vorig jaar op basis hiervan wel was toegestaan om dit middel te gebruiken.

Hugo Bens van de LTO-vakgroep noemde de uitspraken van de NVWA vanochtend bij Omroep Brabant 'tenenkrommend'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
 • Donderdag
  10° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  10 %
Meer weer