Nieuwe+GMO%2Dregels+stuk+strenger
Nieuws
© Vidiphoto

Nieuwe GMO-regels stuk strenger

De regels ten aanzien van de uitvoering van gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit (GMO) zijn ingrijpend gewijzigd en aangescherpt. 'Duidelijkheid is goed, maar de mogelijkheden voor afzetorganisaties worden behoorlijk minder', aldus Dutch Produce Association (DPA).

De nieuwe Europese regels voor GMO zijn grotendeels door het ministerie van Economische Zaken overgenomen. Daarmee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid rond de subsidieregeling
.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft de Regeling uitvoering GMO groenten en fruit 2017 dinsdag in de Staatscourant gepubliceerd. Vanwege het grote aantal wijzigingen is gekozen voor een geheel nieuwe regeling.

Lobby

'We hebben al jaren gelobbyd voor minder administratieve ballast, zoals bij het aantonen van de verhouding tussen moeder- en dochterbedrijf. Dat is verlicht en daar zijn we blij mee', reageert Wim Rodenburg van DPA.

Zijn organisatie is blij met de duidelijkheid die de nieuwe regeling op diverse punten brengt over de randvoorwaarden. 'Dat helpt telersverenigingen bij het maken van nieuwe investeringsplannen voor 2018. Ga je iets wel of niet doen, dat valt nu te besluiten.' Sommige coöperaties gaan het laatste jaar van de oude regeling in.

'In september, als de aanvraagtermijn is verstreken, wordt duidelijk hoeveel producentenorganisaties nog meedoen met GMO. Dat kan weleens een somber beeld zijn. De vernieuwingseis ligt hoog. Marktonderzoek in een land waar je al zit, mag bijvoorbeeld niet meer', aldus Rodenburg.

Kopschuw

Afgelopen jaren zijn veel producentenorganisaties kopschuw geworden voor GMO, door onduidelijke regels en doordat sommige partijen achteraf veel geld terug moesten betalen, omdat de subsidie ten onrechte was verstrekt. Afzetorganisatie The Greenery had vanwege die onzekerheid in 2017 een pauzejaar ingelast en overweegt nu weer een GMO-aanvraag.

Een van de wijzigingen bepaalt dat er geen sprake is van uitbesteding als een activiteit van de producentenorganisatie wordt verricht door een unie van producentenorganisaties of een coöperatie waarvan de leden zelf coöperaties zijn, of door een dochteronderneming.

Gevolgen

De gevolgen van verkoop of verlies van een met GMO-steun betaalde investering zijn ook verduidelijkt. Net als de gevolgen van tussentijdse stopzetting van het operationeel programma of beëindiging van erkenning.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer