LTO wil emissieloos en residuvrij telen in 2030

In de ambitie 'Plantgezondheid 2030: Gezonde teelt, gezonde toekomst', spreekt LTO uit dat Nederland zich verder moet ontwikkelen als mondiaal koploper gezond telen.

LTO+wil+emissieloos+en+residuvrij+telen+in+2030
© Nieuwe Oogst

LTO Nederland presenteerde de ambitie eerder vandaag samen met de sectororganisaties LTO Glaskracht, KAVB en NFO op het kleinfruitbedrijf van de familie Van Garderen in Schalkwijk. Met deze ambitie van LTO zetten acht plantaardige sectoren een stip op de horizon voor wat betreft plantgezondheid.

De kernwoorden richting het jaar 2030 zijn emissieloos en residuvrij. Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, erkent in zijn toelichting dat de lat hoog ligt voor de Nederlandse landbouw. 'De doelen die we ons stellen en de omslag die we willen maken kunnen we alleen bereiken in samenwerking met onze partners in de keten, in de maatschappij, met de overheid en het onderzoek.'

Nederlandse boeren en tuinders zijn op dit moment koploper in kwaliteit en productveiligheid, schetst Baecke. Kennis, innovatie en vakmanschap hebben geleid tot een hoge efficiëntie en productiviteit. 'Echter onze huidige manier van telen staat wel onder druk. De teelt van gezonde planten is een steeds grotere uitdaging.'

Positie verstevigen

Volgens Baecke is een andere invulling van de plantgezondheid niet alleen een noodzaak, maar voor de Nederlandse land- en tuinbouw ook vooral een kans. 'We kunnen mondiaal koploper worden van hoogkwalitatieve en volhoudbare producten en daarmee onze positie in de keten verstevigen.'

De invulling van de ambitie in de periode van 2020 tot 2030 moet volgens LTO plaatsvinden op basis van drie pijlers: gezonde planten, gezonde leefomgeving en gezonde markt. Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van de plantgezondheid op basis van een meer weerbaarheid van bodem en gewas regelmatig gemonitord gaat worden. Voor de monitoring gaat LTO de komende periode samen met partners een zogeheten Weerbaarheidswijzer ontwikkelen.

Weerbaarheidswijzer

'We stellen onszelf concrete doelen voor de emissie van milieubelastende middelen naar grondwater en oppervlaktewater, voor de biodiversiteit, voor de communicatie met de samenleving en het aandeel volhoudbaar geteeld product. Voor de voortgang en houvast van het proces willen als instrument gebruik maken van de Weerbaarheidswijzer', verklaart Baecke.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer