Nieuwe phytophthora-kloon minder gevoelig voor fungicide

De nieuwe klonale lijn EU-37 van de aardappelziekte Phytophthora infestans is verminderd gevoelig voor fungiciden met de werkzame stof fluazinam.

Dat meldt Wageningen University & Research. Onderzoek toont aan dat alle isolaten van de nieuwe kloon verminderd gevoelig zijn. Fluazinam is in Nederland vooral bekend als werkzame stof van het fungicide Shirlan.

Volgens de Wageningse onderzoekers is de verminderde gevoeligheid van EU-37 een sterke aanwijzing dat het oprukken van de nieuwe kloon niet alleen veroorzaakt wordt door de algemene vitaliteit van de betreffende stam. Tot nu toe werd dat wel aangenomen.

Resultaten EuroBlight

Uit de resultaten van het monitoringsprogramma van het Europese netwerk EuroBlight in 2016 blijkt dat onder meer EU-37 zich sterk uitbreidt. Het aandeel analyses met de nieuwe kloon in Europa is inmiddels 5,5 procent en in Nederland zelfs zo'n 10 procent. De stam staat sinds kort bekend als Donkergroen 37.

EU-37 werd in 2013 voor het eerst gevonden in de Noordoostpolder. In 2014 en 2015 was sprake van een geringe uitbreiding naar andere teeltgebieden. Naast Nederland is EU-37 afgelopen jaar gevonden in Duitsland, België, Noord-Frankrijk en Engeland.

Middelen afwisselen

Wageningen University & Research adviseert aardappeltelers om het aantal bespuitingen met fluazinam-bevattende producten te beperken en om de middelen goed af te wisselen met andere werkzame stoffen. Ook het gebruik van producten met fluazinam gecombineerd met een andere werkzame stof vermindert de selectiedruk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer