LTO wil af van dure keuring dieselaggregaat

Boeren en tuinders die zich indekken tegen stroomstoringen, worden sinds kort op extra kosten gejaagd. LTO noemt het een onnodige lastenverzwaring en wil dat de overheid de regelgeving aanpast.

LTO+wil+af+van+dure+keuring+dieselaggregaat
© Fotografie Twan Wiermans

Het probleem betreft dieselaggregaten voor noodstroomvoorziening. Die worden onder meer gebruikt door pluimveehouders en varkenshouders om hun stalsystemen draaiende te kunnen houden bij stroomuitval.

Door een recente wijziging van het Activiteitenbesluit moeten dergelijke aggregaten voortaan eenmaal per vier jaar worden gekeurd. De keuring is niet alleen gericht op het veilig functioneren, maar ook op optimale verbranding en energiezuinig functioneren.

Nauwelijks gebruikt

Die voorwaarde is opgenomen in het Activiteitenbesluit om het risico op luchtverontreiniging en energieverspilling te verkleinen. LTO wijst er echter op dat de noodstroomaggregaten niet of nauwelijks worden gebruikt en dus een zeer beperkt effect op de omgeving hebben.

De aanpassing van het activiteitenbesluit is zonder overleg met de sector doorgevoerd en kent ook geen overgangsregeling. De kosten ervan zijn niet gering, een keuring kost de ondernemer al snel 1200 euro.

Niet teruggedraaid

LTO heeft bij het ministerie van Infrastructuur aangedrongen op het terugdraaien van deze verplichting voor dieselaggregaten van boeren en tuinders. Dat leidde tot nu toe niet tot resultaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer