Het+blijft+knijpen+met+de+uienexport
Nieuws
© Zeeland Seaports

Het blijft knijpen met de uienexport

Nederland heeft in week 16, de derde week van april, 12.700 ton uien geëxporteerd. Dat is ruim 2000 ton minder dan in dezelfde week vorig jaar.

De uienexport blijft na de jaarwisseling structureel achter bij het niveau van vorig seizoen. Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat tot en met week 16 vanuit Nederland 881.500 ton uien naar het buitenland zijn verkocht. Vorig jaar was dat 922.800 ton.

Begin april was er sprake van een kleine opleving. De weekvolumes voor de export stegen toen weer richting 15.000 en 16.000 ton als gevolg van aanhoudende vraag uit Groot-Brittannië en enkele incidentele transacties op Brazilië. Maar die opleving lijkt niet structureel en te weinig om de markt vlot te trekken.

Notering Goes

De notering van 60 procent grove uien op de beurs in Goes is deze week bepaald op gemiddeld 1,75 euro per 100 kilo. Dat is 2 euro lager dan twee weken geleden. Toen was er even sprake van een vaste markt vanwege het aantrekken van de exportvraag.

Al vanaf de kerst zijn de noteringen voor de grove gele uien bij Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord lager dan 10 euro per 100 kilo. Daarna zijn de prijzen alleen maar gedaald tot het laagste niveau rond half april. Voor de 60 procent grove uien kwam de notering toen op minder dan 1 euro per 100 kilo en de fijnere uien werden in die periode niet eens genoteerd.

In week 16 was Brazilië de grootste afnemer van Nederlandse uien met 2.500 ton. De totale aanvoer naar het Zuid-Amerikaanse land komt daarmee voor dit seizoen op bijna 11.800 ton. Vorig jaar op hetzelfde moment in het seizoen was al meer dan 100.000 ton naar Brazilië geëxporteerd.

Positieve uitzonderingen

Enkele positieve uitzonderingen dit jaar op de exportmarkt zijn Groot-Brittannië, Indonesië en Maleisië en toch ook weer Senegal. De Britten kopen het hele jaar al structureel meer uien dan voorgaande jaren. De teller staat tot en met week 16 op 112.700 ton. Dat is ruim 30.000 ton meer dan in de seizoenen 2015-2016 en 2014-2015. Groot-Brittannië compenseert daarmee onder meer de kleinere vraag vanuit Duitsland.

De inzet van de sector om meer uien te verkopen naar Indonesië betaalt zich uit. De totale export naar dit land bedraagt inmiddels 23.000 ton ten opzichte van 15.600 ton vorig jaar. De meeste uien naar Indonesië zijn van half september tot half november verscheept. Maleisië is met 57.400 ton en een toename van bijna 40 procent uitgegroeid tot vierde afnemer van Nederlandse uien.

Grootste afnemer

Senegal blijft op behoorlijke afstand de grootste afnemer van Nederlandse uien met bijna 169.000 ton. Dat is nog weer een stijging van 13.000 ton ten opzichte van de afzet van uien van oogst 2015. Voor de overige West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Guinee blijft de afzet vrij stabiel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer