Stoppersregeling haalt fosfaatdoel niet

De stoppersregeling haalt niet de beoogde fosfaatvermindering. Dit ondanks het grote aantal melkveehouders dat zich voor dit deel van het fosfaatreductieplan aanmeldde. De GVE-regeling moet het gat compenseren.

In het fosfaatreductieplan heeft de stoppersregeling een doelstelling van 2,5 miljoen kilo fosfaat, daarvan wordt echter maar van een krimp van 1,5 miljoen kilo fosfaat gerealiseerd. Oorzaak is dat bij nader inzien het budget voor de stoppersregeling lager uitvalt.

Donderdag stelde staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de tweede ronde van de stoppersregeling open. Melkveehouders kunnen zich hier van 8 tot en met 14 mei inschrijven. De premie per melkkoe is voor deze tranche vastgesteld op 730 euro.

Geen budget

In een brief aan de Tweede Kamer laat Van Dam weten dat er geen budget is voor een derde ronde in de stoppersregeling. Dit wordt mede veroorzaakt door de grote belangstelling voor de eerste ronde. Tevens mocht daar een groter aantal melkveehouders aan meedoen.

Oorspronkelijk zou er naast de resterende 8 miljoen euro uit de Brusselse steunenvelop ook 10 miljoen euro van de zuivelindustrie beschikbaar zijn. Dit plan stuit echter op de Europese regels voor staatsteun. Daardoor kan dit extra budget niet gebruikt worden voor een derde tranche of hogere premie.

'Dat betekent dat we 1 miljoen kilo extra moeten halen uit de GVE-regeling. Dat is haalbaar. We hebben gezien dat we hierin voorlopen, omdat boeren voor de zekerheid wat meer koeien hebben afgevoerd', zegt vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer