Next+Garden+wil+exotische+specerijen+telen
Nieuws
© Next Garden Farm

Next Garden wil exotische specerijen telen

Kassengebied Next Garden in de gemeente Lingewaard gaat experimenteren met de teelt van exotische specerijen.


Veertien partijen, van onderwijsinstellingen tot telers en technologische bedrijven, ondertekenden daartoe op woensdag 19 april een intentieovereenkomst.

Met de intentieovereenkomst gaan de partijen een samenwerking aan om te testen of exotische specerijen zoals Spaanse peper en kurkuma onder glas kunnen worden geteeld.

Proeftuin

Zo komt er een soort proeftuin, de Nextgarden Ingredient Farm. Hierin richten de partijen een teeltruimte, een demonstratiegedeelte en een ontmoetingsruimte in. De uitvoering van de experimenten met exotische specerijen vindt plaats in de teeltruimte.

Wethouder Theo Peren van de gemeente Lingewaard: 'Het is uniek dat zoveel partijen uit de keten de samenwerking opzoeken. Als gemeente kunnen we alleen maar trots zijn dat er in Next Garden zulke initiatieven ontstaan.'

Peper uit de polder

De deelnemende partijen willen de exotische specerijen telen omdat de beschikbaarheid, kwaliteit en authenticiteit van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika niet altijd gewaarborgd is. Binnenlandse teelt kan ook voordelen opleveren op het gebied van duurzaamheid, logistiek en kosten.

'Onze telers zijn geïnteresseerd in nieuwe teelten met toekomstperspectief. Dat geldt zowel voor bestaande, exotische producten als nieuwe varianten. Belangrijk is de betrokkenheid van bedrijven die dicht op de markt zitten', aldus Harrie Vreman en Henk Gertsen van de deelnemer Stichting Tuinbouw Overbetuwe Liemers (STOL).

Deelnemende partijen

Andere deelnemende partijen zijn afnemers en verwerkers van specerijen: Intertaste, Catz International, Verstegen Spices & Sauces en Koninklijke Euroma.

Herman Janssen, managing director van Intertaste: 'De markt moet leidend zijn in het ontwikkelen van nieuwe producten of tegenhangers van bestaande specerijen. Binnen NEXTgarden Ingredient Farm gaan we onderzoeken of deze business cases technologisch en economisch haalbaar zijn. Omdat Nederland op het gebied van agrofood en tuinbouw internationaal de toon aangeeft, verwacht ik dat Next Garden Ingredient Farm op termijn mooie producten op gaat leveren. Daar heeft de lokale en internationale tuinbouwsector weer profijt van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer