Landbouw+vaart+wel+bij+handelsakkoorden
Nieuws
© Europese Commissie

Landbouw vaart wel bij handelsakkoorden

Handelsovereenkomsten zijn gunstig voor de export en de werkgelegenheid in de landbouw- en voedingssector van de Europese Unie (EU).

Dat blijkt uit een nieuwe onafhankelijke studie die is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Drie handelsovereenkomsten zijn in detail bestudeerd: met Mexico, Zuid-Korea en Zwitserland.

'Alleen al dankzij deze drie overeenkomsten is de uitvoer van landbouwproducten en levensmiddelen uit de EU met meer dan 1 miljard euro gestegen en is de toegevoegde waarde in de landbouw- en voedingssector met 600 miljoen euro toegenomen', reageert Landbouwcommissaris Phil Hogan.

'Al even belangrijk is dat de toename van de uitvoer goed is geweest voor in totaal duizenden banen in de hele EU, vooral in de landbouw- en voedingssector, waaronder in de primaire landbouw. Die cijfers tonen duidelijk aan dat de levensmiddelensector en de landbouw in Europa gebaat zijn bij ambitieuze en evenwichtige handelsovereenkomsten.'

Troef

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström vindt dat handelsovereenkomsten met de juiste aanpak een troef voor onze boeren en tuinders zijn. 'Deze studie laat ook zien hoe we in de toekomst in handelsbesprekingen kunnen blijven afrekenen met administratieve rompslomp en handelsbelemmeringen.'

Uit de studie blijkt verder dat de overeenkomsten hebben bijgedragen tot meer handel in beide richtingen, met meer EU-uitvoer en meer invoer van producten uit deze derde landen, wat heeft geresulteerd in betere toegang van EU-consumenten en bedrijven tot landbouwproducten en levensmiddelen.

Ook heeft de toegenomen invoer geen grote impact op de binnenlandse EU-productie, maar eerder in de plaats komt van de invoer uit andere derde landen of verband houdt met een toename van de consumptie in de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer