Sensorproject rundvee trapt af

Welke sensortechnieken leveren de beste informatie op voor de melkveehouder. Het Europese project Data Driven Dairy Decisions for Farmers (4D4F) gaat hiermee aan de slag.

De officiële aftrap vindt vandaag om 14 uur plaats in Zweden. Er is een directe link beschikbaar, waardoor belangstellenden direct mee kunnen doen.

Tijdens deze seminar wordt vanuit verschillende facetten naar dit project gekeken. Zo vertelt een melkveehouder over de rol van sensoren op het eigen bedrijf.

Praktische invulling

Verder geeft een deskundige van Delaval een inkijkje in de mogelijkheden van sensortechniek in de huidige en toekomstige melkveehouderij. Ook geeft Kristine Piccard, van het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) een videoprestatie over de praktische invulling van nieuwe technieken en nauwkeurig veehouden.

Het project kijkt onder meer middels literatuurstudies welke sensortechnieken geschikt zijn om in te zetten het dagelijkse melkveebedrijf, doordat ze de ondernemer praktische informatie verstrekken.

Twaalf onderdelen

Daarbij worden de thema's onderverdeeld in 12 categorieën, zoals diergezondheid, voeding, klauwgezondheid, land- en grasmanagement, vruchtbaarheid en metabolische aandoeningen.

De verschillende opties worden ook in de praktijk bekeken. Voor Nederland zijn ZLTO en Van Hall Larenstein, partners in dit project, hierbij betrokken. Van Hall Larenstein betrekt een groep studenten in dit project, terwijl ZLTO met deelnemers aan het optimaliseringsprogramma Opticow aan de slag gaat met dit zogenaamde Standard Operation Protocol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer