Europees+paardenwelzijn+naar+hoger+niveau
Nieuws
© nieuwe oogst

Europees paardenwelzijn naar hoger niveau

De Europese top van de paardenwelzijnsorganisaties nam afgelopen week een belangrijk initiatief aan van het Europese Parliament's Agriculture & Rural Affairs Committee. Dit moet het welzijn van paarden naar een hoger niveau tillen.

Het initiatief is vooral gebaseerd op het onderzoek 'Removing the Blinkers: the health and welfare of Equidae in Europe'.Vanuit het onderzoek wordt aanbevolen om te komen tot basisrichtlijnen voor het houden van paarden.

In Nederland zijn deze basisrichtlijnen sinds 2011 in gebruik, middels de Gids Goede Praktijken. De gids bevat de uitwerking van twaalf richtlijnen voor paardenhouders.

De Sectorraad Paarden (SRP), initiatiefnemer van de gids, is blij te vernemen dat het welzijnsinitiatief in lijn is met het welzijnsbeleid van de SRP.

Stap voorwaarts

Jan Cees Vogelaar namens de SRP: 'Dit is een stap voorwaarts binnen Europa op het gebied van paardenwelzijn, maar het is ook noodzakelijk om de aanbeveling uit het onderzoek over I&R invulling te gaan geven.'

'Bij een diergezondheidscalamiteit is het niet weten hoeveel paarden er daadwerkelijk in Nederland of de EU zijn, en waar ze staan een enorm risico. Op dit vlak is een grotere inspanning van overheden noodzakelijk', vervolgt hij.

Bewustwording

In het streven naar de verbetering van paardenwelzijn werkt de SRP aan bewustwording en vergroting van kennis bij paardenhouders.

Als logisch vervolg op de 12 richtlijnen voor paardenwelzijn en de Gids Goede Praktijken heeft de SRP ook de paardenwelzijnscheck ontwikkeld. En daarnaast wil de SRP komen tot een welzijnskeurmerk.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer