Innovatie belangrijker dan ooit tevoren

Innovatie+belangrijker+dan+ooit+tevoren
© Han Reindsen

Mijn naam is Hilko Bos, ik ben 32 jaar en getrouwd met Corina. We hebben drie kinderen. Met mijn ouders Koos en Agnes en mijn broer Arjan runnen we ons akkerbouwbedrijf in Oldehove, Groningen. We telen vooral pootaardappelen en daarnaast graan, zaaiuien en graszaad. Sinds 2010 produceren we met een zelfontwikkeld aeroponic teeltsysteem miniknollen in een kas. Dit resulteert in een gesloten pootgoedteelt.
Tijdens en na mijn studie Plant Sciences in Wageningen heb ik zo'n zes jaar parttime als akkerbouwredacteur gewerkt bij weekblad Boerderij. Sinds 2013 werk ik fulltime op het akkerbouwbedrijf. Daarnaast zit ik nu ruim vier jaar in de kerkenraad en ben ik sinds kort voorzitter van de Pootaardappelacademie Groningen.
De Pootaardappelacademie biedt kansen om te werken aan optimalisatie van opbrengst en kwaliteit. De samenleving vraagt daarnaast steeds meer aandacht voor andere thema's, zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Kijk naar het aan banden leggen van Potatoprid bij het poten en Diabolo bij het inschuren dit jaar, de beperking op het lozen van spoelwater bij het kistenwassen volgend jaar en in de toekomst mogelijk zelfs een greppelverbod om perceelsafspoeling te beperken. Goed om te kijken waar het beter kan, maar overheid en milieuorganisaties nemen wel eens een afslag te vroeg.
En dan de discussie rond neonicotinoïden, waar Greenpeace met haar red-de-bijcampagne er graag een schepje bovenop doet met termen als 'gifweken' en 'lekker spuiten met bijendood'. Een misplaatste lastercampagne tegen de akkerbouw en dat vlak na de berichten over de laagste bijensterfte in jaren. De Greenpeace-campagne doet geen recht aan de inspanningen van de sector om de milieubelasting te verminderen.
De Week van de Akkerbouw is een mooi middel om met de burger in gesprek te komen. Ik merk vaak dat mensen geen idee hebben wat er in onze sector gebeurt, maar dat het hen wel interesseert.
Ondertussen neemt het belang van alternatieven voor chemie toe. Dat kan door innovaties, zoals misschien de UV-ontsmetter in plaats van chemische knolbehandeling. Want eerlijk is eerlijk. Ik vind het ook wel lekker als de vernevelaar met inschuurmiddel uit kan blijven bij het rooien.

Hilko Bos

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer