Schoolklas wint excursie naar de boer

Groep 4 van de gereformeerde basisschool De Fontein in Buitenpost bracht vorige week een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van der Hoog in De Wilp. De school was een van de vijftig prijswinnaars van een excursie die was verloot door Smaaklessen.

Schoolklas+wint+excursie+naar+de+boer
© Huisman Media

Smaaklessen, gecoördineerd vanuit Wageningen UR, is tien jaar geleden gestart naar een idee van tv-kok Pierre Wind. Tot nu toe hebben circa 4.500 basisscholen aan de Smaaklessen deelgenomen. Het lesprogramma voor het basisonderwijs maakt de kinderen bewust van hun dagelijkse eten en de vele keuzes die daarin gemaakt kunnen worden.

Begin dit jaar zijn de lessen uitgebreid met een verdiepingsprogramma: de Smaakmissies. De leerlingen krijgen per productgroep inzicht in de keten. De Smaakmissie bestaat uit interactieve lessen en een digibordmodule. Kinderen gaan actief aan de slag om de vele facetten van hun voedsel te ontdekken. Inmiddels zijn er negen Smaakmissies ontwikkeld, zoals zuivel, groente, fruit, vlees en peulvruchten.

Platform Boerderijeducatie

Onderdeel van de Smaakmissie is een bezoek aan een boer of tuinder in de buurt. Smaaklessen werkt daarbij samen met het Platform Boerderijeducatie Nederland. Scholen kunnen op de site van het platform een educatieboerderij opzoeken. Zo kwam De Fontein in contact met de familie Van der Hoog die een melkveebedrijf en camping heeft. 'De juf had bij ons op de camping gestaan en had daarom speciaal ons bedrijf uitgekozen', vertelt Elly van der Hoog.

De onderneemster is verbonden aan stichting De Boer op Noord, die als doel heeft alle basisschoolkinderen minimaal één keer een boerderij te laten bezoeken. Hiervoor zijn speciale lesprogramma's voor de onder- en bovenbouw ontwikkeld. 'Dit was een groep uit de onderbouw. Ze komen bij de koeien en kalfjes en zien hoe de koeien met de robots worden gemolken. Maar de beleving is vooral belangrijk: kijken en voelen, kalfjes aaien en stro in het hok gooien.'

Skybox

De familie Van der Hoog bouwde in 2013 een stal met skybox. 'We hebben ook een camping en vinden het leuk dat de mensen komen kijken. Bovendien kunnen we zo ons bedrijf promoten', vertelt de boerin.

In 2014 begon de familie met boerderijeducatie. De belangstelling daarvoor is wisselend. 'De loop zit er nog niet goed in en dat is jammer. Scholen hebben hun eigen programma en zien een educatieve excursie naar een boerderij vaak als extra. Misschien denken de scholen in deze regio dat de kinderen wel weten hoe het er op een boerderij aan toegaat, maar in de praktijk valt dat nog best tegen.'

Genoten

Leerkracht Sylvia Jacobi noemt het bezoek zeer geslaagd. 'Het was leuk. De kinderen hebben genoten en waren niet bij de boer weg te slaan', vertelt ze.

Voordat de leerlingen de boerderij bezochten, hadden ze de zuivellessen van de Smaakmissie gevolgd, inclusief een kijkje in hun eigen koelkast. 'We zijn in de lessen altijd al bewust met de natuur bezig', vertelt Jacobi. 'Daarom wisten ze al vrij veel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer