Kamer+wil+varkensboer+aan+coupeerverbod+houden
Nieuws
© Twan Wiermans

Kamer wil varkensboer aan coupeerverbod houden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het couperen van varkensstaarten. Nederland moet zich net als veel andere landen houden aan het Europese coupeerverbod dat al 25 jaar geldt.

Een motie waarin SP-Kamerlid Henk van Gerven oproept om het coupeerverbod ook in Nederland te handhaven werd donderdag door een meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Naast regeringspartij PvdA stemden ook D66, SP, PVV, GroenLinks en 50PLUS voor het voorstel. CDA, VVD, CU en SGP stemden tegen.

Volgens indiener Van Gerven laten varkenshouders in Zweden, Finland, Litouwen, Slowakije, Noorwegen en Zwitserland zien dat het wel degelijk mogelijk is voor boeren om zich aan het verbod te houden. Voorstanders van couperen stellen juist dat niet couperen slecht is voor het dierenwelzijn, omdat varkens de neiging hebben elkaar in de staart te bijten.

Stal aanpassen

In de motie wordt de regering gevraagd om voor de zomer van 2017 met een plan van aanpak te komen. Varkenshouders moeten de omstandigheden in hun stallen zo aanpassen dat varkens niet meer de behoefte hebben om elkaar te bijten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer