Kabinet stemt in met programma aardbevingsschade

Het kabinet stemt in met het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen 2017-20121 van de Nationale Coördinator Groningen.

Het geactualiseerde meerjarenprogramma geeft inzicht in de aanpak van de NCG voor het komende jaar en de jaren erop. Centraal staan het versnellen van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied en het verbeteren en vereenvoudigen van de schadeafhandeling.

Medio december stemden de twaalf gemeenten en de provincie Groningen al in met het programma.

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is blij met de instemming. 'Het is belangrijk dat gemeenten, provincie en Rijk achter de plannen van de NCG voor de komende jaren staan. Alleen samen kunnen we bouwen aan een veilig, leefbaar en kansrijk Groningen, waarbij de bewoners centraal staan.'

Versnellen en vereenvoudigen

In de kern van het aardbevingsgebied staan ongeveer 22.000 woningen. Inspecties en berekeningen moeten aantonen of deze woningen aardbevingsbestendig zijn of versterkt moeten worden.

Verder moet het proces van afhandeling van kleine schades worden vereenvoudigd. De NCG dringt er bij Centrum Veilig Wonen en NAM op aan dat bewoners kleine schades eenvoudig kunnen melden door met een mobiele telefoon een foto te maken en deze te e-mailen naar CVW. Ook moeten het schadeprotocol, schadehandboek en de kwaliteitscriteria onafhankelijk van NAM worden opgesteld.

Met de interim nieuwbouwregeling van NAM zijn tot op heden circa 130 projecten bestaand uit 2.584 woningen aardbevingsbestendiger gemaakt, totale kosten zijn ongeveer 70 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer