Meer melkpoeder moet kalf warm houden

Bij een temperatuur kouder dan -10 graden, is het zinvol om kalvermelk geconcentreerder te maken. Dat schrijft DAMB (Dierenartsen Midden Brabant) in haar nieuwsbrief.

Bij flinke vorst hebben jonge kalveren meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Extra energie in het rantsoen is dan gewenst. Dit kan volgens de dierenartspraktijk door de concentratie van het melkpoeder te verhogen.

Met de meeste poeders kan de hoeveelheid worden verhoogd naar 165 gram in een liter water. Voor het bepalen van de beste concentratie en hoeveelheid melk is het zinvol om op het etiket te kijken, óf om te overleggen met de dierenarts.

Dik pak stro

Een ander advies om jonge dieren weerbaarder te maken voor allerlei ziektes is om ze te huisvesten op droog stro. Dit geldt vooral voor kalveren tot vier maanden leeftijd omdat ze gevoelig zijn voor het verliezen van warmte. 'Als u bij liggende kalveren de poten niet meer kan zien, dan ligt er voldoende stro in het hok. Beoordeel ook het klimaat en de ventilatie bij de kalveren', aldus de dierenartsen van DAMB.

Luchtweginfectie

Tot slot raden ze aan om alle dieren goed te controleren en bij problemen adequaat te behandelen. 'Voorkom dat een luchtweginfectie zich verspreidt over meerdere diergroepen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer