Kamer vraagt actie voor biologische fruitteelt

De overheid moet samen met de fruitteelt een plan van aanpak opstellen om snel meer biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar te krijgen. Die wens heeft de Kamer uitgesproken door met algemene stemmen een motie van SGP, CDA, CU, PVV, GroenLinks, D66 SP, PvdA, VVD en PvdD aan te nemen.

Alle fracties erkennen dat de biologische fruitteelt nu te riskant is vanwege het tekort aan biologische gewasbeschermingsmiddelen. Dat komt met name doordat de toelatingsprocedure in Nederland onvoldoende aansluit op de biologische fruitteeltpraktijk. In omliggende landen zijn veel meer biologische middelen toegestaan.

Omschakeling blijft achter

Het leidt er toe dat in de omschakeling naar biologische fruitteelt in Nederland achterblijft en dat biologisch fruit uit het buitenland geïmporteerd moet worden. De Kamer wil dat het kabinet daar op korte termijn verbetering in brengt.

Dat kan onder meer door structurele vrijstelling voor relevante biologische gewasbeschermingsmiddelen. In een plan van aanpak zouden daar afspraken over gemaakt moeten worden met de biologische fruitteelt.

Normale beoordelingsprocedures

Staatssecretaris Martijn van Dam beloofde de Kamer er mee aan de slag te gaan. Hij wilde echter niet beloven dat er een structurele vrijstelling komt voor bepaalde biologische gewasbeschermingsmiddelen. 'Want daarvoor gelden gewoon de normale beoordelingsprocedures.'

Hij wil met name proberen om te komen tot een verruiming van het pakket aan laagrisicomiddelen die ook geschikt zijn voor de biologische teelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer