Ongebruikt geld crisisfonds terug naar boer

De Europese Commissie maakt 435 miljoen euro over aan de lidstaten. Het gaat om geld uit het EU-crisisfonds voor de landbouw dat de afgelopen tijd niet is benut en dat nu teruggaat naar de boeren.

Sinds de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2013 wordt een Europees crisisfonds in de benen gehouden. Het geld dat er in zit, is gekort op de directe betalingen aan boeren en tuinders.

Het fonds is beschikbaar voor (markt-)ondersteuning in situaties waarin het reguliere budget is uitgeput. Hoewel de afgelopen tijd twee keer 500 miljoen euro is uitgetrokken voor sectoren die kampen met een slechte marktsituatie, hoefde daarvoor geen beroep gedaan te worden op het fonds.

Nederland 9 miljoen euro

Als gevolg daarvan kan de Europese Commissie nu 435 miljoen euro uit het crisisfonds teruggeven. Voor Nederland gaat het om bijna 9 miljoen euro. Grootste ontvanger is Frankrijk met ruim 90 miljoen euro. Duitsland krijgt 60 miljoen euro overgemaakt.

De lidstaten geven het geld door aan de boeren in de vorm van een toeslag op de directe betalingen. In Nederland zal het per gemiddelde ondernemer gaan om een bedrag van 100 tot 200 euro.

Niet te snel aanspreken

LTO Nederland reageert tevreden. 'We hebben er steeds voor gepleit om het GLB-crisisfonds niet aan te spreken zolang er nog marges in het GLB-budget benut konden worden', zegt Klaas Johan Osinga van het LTO team Internationaal. 'En daardoor komt het geld nu terug.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer