Veehouder brengt reuring op Schokland

Schaalvergroting is noodzakelijk voor de landbouw, maar er zijn ook maatschappelijke voorbeeldbedrijven nodig. Werelderfgoed Schokland is daarvoor in de ogen van veehouder Arjen Verschure een uitgelezen plek.

Veehouder+brengt+reuring+op+Schokland
© Persbureau Noordoost

De nieuwe agrarische formule die melkveehouder Arjen Verschure uit Zeewolde op Schokland toepast, moet de basis leggen voor de omschakeling van zijn intensieve veehouderij in Zeewolde. 'Eén bedrijf met 50 kilometer ertussen', legt Verschure uit aan een tafeltje in het voormalige lichtwachtershuis op Schokland. In het karakteristieke pand aan de voormalige haven van het eiland runt hij samen met zijn vrouw Martine een theehuis.

'Schokland is een attractie op zich. Eén groot museum. Daar hoort de landbouw ook bij. Hier willen we werken met producten van eigen boerderij of uit de directe omgeving. Of we het lichtwachtershuis mogen blijven uitbaten, is afhankelijk van anderen, maar het belangrijkste is dat we aan het rammelen zijn. Er moet weer reuring komen op Schokland.'

Intensieve melkveehouderij

Verschure heeft in Zeewolde een intensieve melkveehouderij met 130 koeien en 55 hectare grond. Hij werkt enkele dagen buiten de deur en doet daar de nodige ideeën op. Tien jaar geleden nam hij het bedrijf van zijn ouders over. 'Al die tijd heb ik gangbaar gemolken, maar daar ben ik op uitgekeken. Maar omschakelen naar biologisch is een lastig verhaal. Het bedrijf is te intensief en de grond te duur.'

De plannen voor het Oostvaarderswold, de natuurlijke corridor tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen, brachten de veehouder op het idee om in de natuur te gaan melken. Dit sprak de overheden aan, maar draaide uiteindelijk op niets uit.

Het Flevo-landschap

Natuurbeheerder Het Flevo-landschap vroeg Verschure of zijn plannen ook op de landerijen rondom Schokland zouden kunnen. De in eerste instantie toegewezen 20 hectare waren eigenlijk te weinig. De veehouder betrok een boerderij bij de plannen, die antikraak werd bewoond. 'Met de natuurpercelen en de oude boerderij krijg ik de kans om mijn jongvee op Schokland te laten grazen. Bovendien creëer ik zo ruimte om de combinatie met Zeewolde te maken.'

Verschure wilde sowieso een andere koers gaan varen met het oog op het verdwijnen van de melkquotering. 'Als de melkprijs slecht is, dan gaat het ook slecht met mij. Door meer takken van sport kan ik de pieken en dalen beter opvangen. Uiteindelijk wil ik op Schokland een ondernemerserf maken, waar verschillende werelden samenkomen.'

Kaasmakerij

Op de overgenomen boerderij is het stel hard bezig om met nubische geiten een kaasmakerij op te zetten. In de stallen komen zeventig stuks jongvee van het bedrijf in Zeewolde. Bovendien grazen er veertig Hereford-koeien rondom de boerderij. 'Nu is het zaak om de vleesafzet op gang te krijgen. Die kan hard groeien. Dat moet ook wel, omdat ik volumes nodig heb. Begrazen is hier geen probleem, maar nu is het de vraag of het vlees kan worden verwaard.' Verschure denkt ook aan het houden van kippen en varkens om net als de Amerikaanse veehouder Joel Salatin de grond te verticuteren.

Meerdere diersoorten passen volgens de ondernemer in het beeld dat de maatschappij van de agrarische sector heeft. 'In eerste instantie wilde ik de extremen laten zien om aan te tonen waar het geld wordt verdiend.'

Ikbenboer

In het verleden heeft Verschure met 'Ikbenboer' geprobeerd om op een virtuele manier te tonen hoe een boerderij eruitziet en dat het, ook met het oog op dierziekten, lastig is om het romantische plaatje van de landbouw in stand te houden. 'Alles draait uiteindelijk om geld. Er moet wel wat verdiend worden. Grootste manco in onze sector is dat wij onvoldoende aan de maatschappij vertellen wat wij doen. Met de juiste mensen om mij heen denk ik wel dat dit moet lukken. Het liefst met 'Ikbenboer' als paraplu.'

Dat het nieuwe bedrijf op het natste plekje op Schokland ligt, is in de formule geen probleem. 'Toen ik drie jaar geleden met het plan kwam, kende ik de beperkingen. De agrariërs hieromheen zitten er al generaties. Voor hen is de vernattingsproblematiek echt een issue en de landbouw van tegenwoordig steeds ingewikkelder. Ik wil een bedrijf neerzetten dat precies bij de omgeving past. De dieren werken mee en de mechanisatie is aangepast. Kleine trekkers, brede banden, enzovoort.'

Dromen

Verschure heeft zich aangesloten bij de lokale agrarische vereniging op Schokland. 'Misschien is dit economisch gezien niet de beste tijd om te avonturen. Nieuwe ondernemers kunnen ook nieuwe energie geven. Het mooiste zou zijn om gezamenlijk dit gebied op de kaart te zetten. Wellicht dat mijn dromen uiteindelijk Schokland kleur gaan geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer