Nog+overal+kranen+en+verreikers+in+Brabant+en+Limburg
Achtergrond
© John Claessens

Nog overal kranen en verreikers in Brabant en Limburg

De vele boeren en tuinders in Noord-Brabant en Limburg die schade opliepen aan bedrijfsgebouwen en gewassen door de overvloedige regenval en de supercell in juni, hebben de draad zo goed en zo kwaad als het kan weer opgepakt. Maar de dreun is vijf maanden na dato nog steeds voelbaar.

Henriëtte Driessen maakte als varkenshouder en voorzitter van ZLTO Someren het leed na de storm op 23 juni van dichtbij mee. Het feit dat de rechter vorige week Achmea Interpolis in het gelijk stelde door te stellen dat de schade was ontstaan door hagel en niet door de combinatie met een supercell, had zij enigszins zien aankomen.

De onderneemster heeft wel een hagelverzekering. 'Daar hebben we in het verleden bewust voor gekozen omdat er in de buurt schade was door sneeuwdruk', licht zij toe.

Niet tegen verzekeren

'Maar zoiets als wat we hier op 23 juni hebben meegemaakt, daar kon je je eigenlijk niet tegen verzekeren. Zulke extreme stormen hadden meteorologen pas over een jaar of vijftig ingecalculeerd. Dit was echt geen normale hagel. Het waren zulke grote ijsbrokken waar we het bestaan niet eens vanaf wisten.'

Driessen is dan ook teleurgesteld in de opstelling van verzekeraars die weigeren uit te keren. 'Ik vind het erg sneu voor al die ondernemers die de schade uit eigen zak moeten betalen. Los van het feit wie er nu gelijk heeft, had ik eigenlijk ook van de verzekeraars een signaal richting Den Haag verwacht om met geld over de brug te komen, ongeacht de hoogte van de schade. Voor de een is 5.000 euro net zoveel als 50.000 euro voor de ander.'

Gespreksonderwerp

Bijna vijf maanden later is de storm nog steeds een belangrijk gespreksonderwerp op feestjes en bijeenkomsten. 'Het leeft hier nog enorm. De reparatiewerkzaamheden zijn nog volop bezig. Na de zomervakantie is er gruwelijk veel gerepareerd. De kranen en verreikers zie je nog overal', vertelt de onderneemster.

'Boeren willen de daken van hun stallen dicht hebben, voordat het slechte winterweer arriveert. Ook wij gaan de komende week beginnen met saneren en herstellen. Je krijgt steeds meer lekkages en daar wil je vanaf, zowel voor het comfort als voor de veiligheid van de dieren. Als het dak maar dicht zit.'

Cosmetische schade

Volgens Driessen leven er bij de getroffen ondernemers in het gebied nog meer onzekerheden. 'Er is ook sprake van veel cosmetische schade, bijvoorbeeld damwandplaten en stalen daken met ontelbare deuken of roldeuren die flinke schade hebben. Dat vergoeden verzekeraars nu nog niet, maar de dagwaarde is wel gedaald naar nul.'

Ook het vervangen van beschadigde asbestdakplaten is, ook voor ondernemers met een hagelverzekering, een kostbare aangelegenheid. 'Verzekeraars vergoeden de sanering, maar ze hanteren een afschrijving van 75 procent.'

150.000 euro schade

Bij een akkerbouwer in Noord-Limburg, die liever anoniem blijft, gingen door de extreme wateroverlast in juni ettelijke hectaren verloren waardoor hij 150.000 euro schade opliep. Hij gaat beter letten op welke percelen hij inzet.

'Ik denk dat je je tegen zulke schade kunt wapenen door het maken van de juiste perceelskeuze. Je zult er terdege rekening mee moeten houden dat je bepaalde gewassen niet onbeperkt op lage grond kunt blijven zetten. Dit ondanks het feit dat daar in normale jaren een hogere opbrengst tegenover staat omdat je dan minder hoeft te beregenen', zegt de ondernemer.

Perceelskeuze

'Er wordt niet meer gekeken of een perceel het hele jaar begaanbaar is. Met 120 millimeter neerslag in twee dagen was het waarschijnlijk niet zo'n probleem geweest, maar krijg je te maken met 280 millimeter, dan ben je aan de beurt. Vandaar dat we voortaan veel beter op de perceelskeuze gaan letten. De lage percelen vallen bij ons af.'

De akkerbouwer was niet verzekerd. 'Of ik dat in de toekomst wel ga doen, weet ik nog niet. Dat heeft te maken met de hoogte van de premie. Tel je die over vijf jaar bij elkaar op, dan kom je ongeveer uit op de schade die ik nu heb geleden. Wat afgelopen juni heeft plaatsgevonden, is vervelend, maar ik ga ervan uit dat dit niet om het jaar gebeurt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer