We hebben lichte tot ernstige afwijkingen

Een aardige maar resolute dame op hakken is deze week bij ons op bezoek geweest. Ze kwam van Skal, de onafhankelijke controle-instantie voor Nederlandse biologische bedrijven. Omdat wij ook opslaan en sorteren voor derden, worden wij gecontroleerd door de afdeling bereiding.

Het bleek een papieren inspectie van gegevens die wij vooraf klaar moesten leggen. Onze inspectiedame had een achtergrond in de levensmiddelentechnologie. Ze had ervaring en ging dan ook grondig te werk.

Al snel dienden zich enkele onvolkomenheden aan, zoals een onvolledige beschrijving van de ingangscontrole. In deze schriftelijke procedure moeten wij beschrijven hoe wij controleren of iets biologisch is bij ontvangst. Dit hadden wij een aantal jaren geleden al gedaan en was tot nu toe bij iedere controle voldoende. Maar nu niet meer. De traceerbaarheid van Global GAP-telers wordt ter discussie gesteld. Ook het niet melden van onze webwinkel, die al twaalf jaar online is, blijkt een afwijking, terwijl Skal deze ieder jaar nota bene controleerde.

Frustrerend

Achteraf was het een zeer frustrerende inspectie. De inspecteur kon het goed uitleggen, maar waarom was iets in het verleden wel goed en nu ineens niet meer? Skal gaf in een reactie aan dat ze streeft naar meer eenheid in inspecties. Maar er is altijd sprake van specifieke verschillen.

Als biologisch ondernemer moet je zelf het wiel uitvinden, want Skal geeft geen adviezen. Daar kan ik me wat bij voorstellen, maar dan heb je altijd verschil van inzicht. Wij boeren, die bij elkaar over de vloer komen, weten met welke collega's we samenwerken. Een uitgebreide procedure voor ingangscontrole is dan niet nodig.

Laarzen

Wat wij verwachten van een inspectie, is iemand die laarzen bij zich heeft en werkelijk zijn of haar handen vies maakt om in de praktijk te kijken of procedures 100 procent kloppen, niet een inspecteur die aangeeft dat ook zij wordt gecontroleerd. Hoe bureaucratisch wil je het maken.

Ondertussen hebben we de meeste papieren afwijkingen hersteld, maar ik vrees de volgende inspectie. Dan moeten we het bureau maar in de schuur zetten, voor het praktijkgevoel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer